OSZK linkszolgáltatás


OSZK-linkszolgáltatásA nagyobbik nemzeti könyvtár fejlesztői dolgoznak ezerrel, ennek most két szembetűnő eredménye van.

Az első az OSZK linkszolgáltatás: a találat mellett megjelenik egy kis ikon, amelyre kattintva OpenURL segítségével (egyelőre) a Google Books-ból nyeri ki az elérhető elektronikus változatokat. Ezen az úton lehet behúzni Zoteroba is a találatot ahogy elnézem – és természetesen lehet élni a Google könyvtári szolgáltatásaival is. (Sajnos nem sok infó van az OSZK honlapján a dologról, de remélhetőleg majd fog szerepelni a szolgáltatások leírása közt részletesen is.)

OSZK DK

A másik a már sokat(?) vitatott OSZK DK, amely beépítette a Zotero számára is látható és értelmezhető metaadatokat a rekordjaiba (és ugyanolyan social bookmarking fut alatta, mint a Nektárban). Ez így elég kerek és világos, most már csak használhatóvá kell(ene) építeni.


4 hozzászólás a(z) “OSZK linkszolgáltatás” bejegyzéshez

  1. De ebben mi akadalyoz meg, nincs neted?;) A jogvedett anyagok, azok jogvedett anyagok… vagy nincs Adobe Reader fent? Ilyenekre gondolsz?

  2. A jogvédett anyagokra gondoltam :) Tudom, nem a DK-sok feladata megoldani, de ami a vitában felmerült, az még mindig nincs megoldva: ne a felhasználónak és a végponton lévő könyvtárosnak kelljen a nyakát törnie ahhoz, hogy a jogszabályoknak megfeleljen a dolog, ezt oldja meg a szolgáltató.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .