Nagyító alatt


Elég hamar elszállt az a bizonyos rózsaszín felhő, ami az OSZK Digitális Könyvtár láttán ereszkedett a szememre, ezért külön elnézést kérek, de nagyon meglepő volt számomra, hogy egyáltalán létrejött. Kollégáim talán jobban átérzik és megértik ezt a tudatmódosult állapotot.

Elég volt hozzá egy fél délután, hogy kiderüljön egy talicska baki, amit Bártházi András, Kelt, a rendszergazdánk és jómagam kapirgáltunk össze, és amit aztán tovább is küldtem azon melegében az OSZK-ba. Ezek egy része le van van már írva az előző bejegyzésben is, de álljon itt a lista egyben:

 1. Ami a leginkább hiányzik magáról az egész lapról egy emailcím vagy egy kontaktform. Hihetetlen, hogy nincs feltűntetve semmi.
 2. Talán kicsit mellékesebbnek tűnik, de én (és még elég sokan, talán nem csak könyvtárosok) nagyon örülnék egy újdonság/sikerlista/gépház feednek.
 3. Nyílt szabványú formátum? (A dokumentumokat tényleg hozzáköti az OSZK olyan fizetős szofvterekhez és platformhoz, mint az MS Windows és az MS Word?) Ez gyakorlatilag mindenkinek eszébe jutott a környezetemben, még nekem is…
 4. A gépek számát kliensek telepítése miatt kell megadni? Vagy miért?
 5. Valakinek csinálnia kellene egy webes hozzáférési pontot, Flash stream-mel (elvileg nem tiltja a jogszabály…) – by Bártházi András
 6. A honlap egyes szövegeinek megfogalmazása („Bővebben az OSZK-DK-ról…”, „Az OSZK-DK logo-ja” – logója egybe) kicsit egyszerűek – by Kelt
 7. Végül pedig a fejlesztőket sok-sok szeretettel látnák egy Budapest New Technology Meetupon (igen, én is eljutok egyszer addig… szégyellem magam az akaratgyengeségemet, de nem könnyű :D )

És miközben ezt írtam, megjött a válasz az első levélre:

 1. lesz elérhetőség,
 2. lesz RSS,
 3. a formátumokat úgy rakják fel, ahogy jönnek,
 4. a gépek számának kérdése csak azért van, mert a NAVA-igénylőlapot másolták, igazából sok jelentősége nincs.
 5. További válaszok is jöttek:

 6. Alaposabban meg kellene tervezni. Ki az a valaki, és mihez készít streamet? Várnék egy részletesebb leírást, egyelőre csak a Flash streamre?
 7. Mégegyszer át lesznek nézve a szövegek.

Egyelőre ennyi.


4 hozzászólás a(z) “Nagyító alatt” bejegyzéshez

 1. Látod Dani ennyit az egy főre -más nem pályázhat csak az OSZK salallala la- kiírt több milliós pályázatokról. Más sokkal jobbat tudna ennyi pénzből, vagy olcsóbban, de kizárják a versenyből, ami ellentétes a Magyar Köztársaság érdekeivel. MUTYI!

 2. En is benne vagyok a fejlesztesben. Nekem mondjuk ehhez a reszhez nem sok kozom van, de gondolod sok olyan ember van, aki ert az osszes konyvtari szabvanyhoz, es barmikor hajlando foltozgatni a programot ahanyszor valami nem tetszik a konyvtarosoknak vagyishogy karbantartast is vallal? A kulso fejlesztessel mindig csak a szivas van. Nem lehet elerni mar mason dolgozik stb. Nem egyszer beszivtuk ezt… Es mi hianyzik? Amugy a postban felsorolt javaslatok egy reszevel egyet ertek, pl feed es kontakt info ezek hamarosan be is kerulnek az eles rendszerbe a flash streammel nem tudom mire gondoltal, de azt hiszem nem ertek vele egyet;) ja es ha mar New technology meetuprol van szo, nezte mar valaki ezt az oldalt explorerbol? nem tul elegans a hianyzo logo es a combobox-okat eltakaro cimkefelho;)

 3. @grofzero:

  A hozzászólásod első felével a saját főnökeidet „szidtad’. Ehhez nekem nem is kell már mit hozzátennem, mindent elmondtál :)

  Egyébként nem vagyok annyira király a témában, de valahol szerintem Szabolcséknak van igazuk az XML erőltetésében, és ha már egyszer az van, onnantól kezdve tök mindegy, milyen könyvtári szabványokat találnak ki/vezetnek be az okosok.

  Flash stream: nem én találtam ki, és nem is értek a technikai oldalához, de amennyit én gondolok érteni belőle, egy YouTube-szerű dologról lenne szó.

  A Meetup honlapjáról: nem én csináltam, közöm nincs az egészhez. Nem tudom, hogy te milyen explorerrel nézted meg, ha direkt 5.5-el, akkor nem tudok mit mondani :) A lapot és a rendezvényt rendszeresen látogatók közt gondolom kb 0%os az IE-használati arány, akkor meg mit szívjanak a hegesztéssel. Nem mellesleg pedig az egész meetup.com nem a budapestieké, hanem egy new yorki cég (http://www.meetup.com/about/company/), úgyhogy nem igazán értem, hogy miért kell ezt belekeverni.

 4. mi is xml-t hasznalunk ahol tudunk, de attol meg hogy marcxml-t hasznalunk tudni kell a marc melyik mezejeben milyen adat van multkor pl meg kellett hatarozni, hogy egy doksi konferencia anyag-e hat vagy 10 mezobol kellett osszeszedni az infot:) en mondjuk a flashez nem ertek, de van ra mod hogy lit-et doc-ot pdf-et es mindenfele mas egyeb ebook formatumot automatikusan atalakitson vmi flashes cucca? (ja amugy protected doksikat) ok hogy ott mindenki firefoxot hasznal de attol meg emberek nagy resze explorert, es 7-essel neztem

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .