OSZK Digitális Könyvtár


Nemrég magánban volt morgolódás megint a digitalizálási pályázati pénzek leosztásában (kb. az OSZK kiírja az OSZK-nak típusú volt), de úgy néz ki, hogy most jó helyre került nagyon az a pénz.

A feedolvasómban figyelt az a levél a Katalistről, amelyben felszólítják a könyvtárakat, hogy csatlakozzanak az OSZK Digitális Könyvtárához, amely dedikált hálózaton teszi hozzáférhetővé az elektronikus dokumentumokat, azaz a könyvtárakból meghatározott munkaállomásokról lehet leszedni, az ún. OSZK ponton. Mivel csak ma jött ki a felhívó levél, ezért még nincs tagkönyvtár az OSZK-n kívül, ezért az a tippem (a feldolgozott állományt elnézve), hogy helyi anyagból, a MEK-ről kanalazták át az állományt.

A könyvtári világban járatlanabbak kedvéért egy rövid magyarázat, hogy miért OSZK, és hogyan van ez az egész. A Széchényi, mint nemzeti könyvtár, kötelespéldány-joga van, azaz minden Magyarországon megjelent könyvből (elvileg) köteles a kiadója 6 példányt küldeni a könyvtárnak. Így (elvileg) az összes magyarországi könyv megtalálható ott. Ezért.

A tervezett formátumok közt a DOC, a PDF, a LIT, a HTML, az RTF, a TXT és a ZIP szerepel. Én hiányolom közülük az ODT-t és az XML-t. Gondolom, van a mobil eszközök világában még pár (nyílt) formátum, ami elférne, de ehhez sajnos annyira nem értek, kommentbe várok javaslatokat… Emellett nekem hiányzik még az RSS-csatorna, nagyrészt mindenhonnan, de majd kiforrja magát.

Tervbe van véve egy képszolgáltatás is, ami térképeket, képeket stb. tartalmazna, február 1-től működik elvileg, de még nem. Emellett van top 10-es sikerlista is, ami már működik (ez alapján vontam le a MEK-es következtetést).

Ami szívemnek nagyon kedves, hogy végre valami minimálosabb, dominánsan fehér dizájnt sikerült összeütni, így bejövős a kép.

Ami viszont annyira nem tetszik, hogy miért OSZK pont. Na mindegy, nyilván kell nekik az ingyenreklám, hát hadd legyen jó…

Update: tudom már, mi hiányzik még nekem. Egy emailcím vagy kontaktform, amin fel lehetne venni a kapcsolatot. De nagyon.


5 hozzászólás a(z) “OSZK Digitális Könyvtár” bejegyzéshez

  1. a sikerlistán látom, hogy van pl jókai.
    de olyan, ami bárkit is érdekel? vagy ez még nagyon az eleje?

  2. szerintem az a mek népszerűségi listája, ott meg had tippeljek a kötelező olvasmányra :)

  3. azt írod, hogy hiányolod az xml-formátumot. nos, én nem értek hozzá – csak felhasználói szemszögből tudom nézni -, leginkább a html, pdf formátumot használom ebookz esetén. Itt kandallobook.hu per tekintet per index html pld xml van, sztem roppant nehézkes. Működik jobban vagy „ez ilyen?”

  4. Attól függ, hogy hogyan akarod megjeleneni. Az XML tudomásom szerint az egyik legstrukturáltabb jelölő nyelv, és csak a fejlesztőn / tulajdonoson / felhasználón múlik, hogyan jelenik meg. Többek közt az RSS is XML-ben van tárolva, és mégsem olvashatatlan ;)

  5. köszi, értem. (mondjuk egy folyóirat teljes évfolyamát ömlesztve feltenni semmilyen formátumban nem szerencsés.)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .