Scriblio


Az indítást ugyan lecsúsztam, de azért itt van: a Scriblio használható, béta verziója.

Annak aki lemaradt: egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy blogmotor, úgy hívták WordPress, meg volt egy könyvtáros, úgy hívták Casey Bisson, és ez a könyvtáros úgy gondolta, hogy jó lesz, ha a blogmotorból OPAC-motort gyárt, és lőn a WPopac, majd ebből a Scriblio. Volt róla szó errefelé is…

Egyelőre 2.2.2-es motorral fut (a 2.3-as címkekezelése elég sok projektnek betett, úgy érzem…). Igazából a használatához nem kell expertnek lenni, így érdemes kóstolgatni, egyszerűen telepíthető. Élesben a Plymouth State University Lamson Könyvtárában tekinthető meg. (Illetve a Cook Memorial Library-ban. Is.)

Hosszú távon olyan projekt is fut, hogy WP MU-ra is rádolgozzák (multijúzeres), valamint hozzáigazítják az OpenLibrary-hoz. Fícsörök:

 • Free and open source
 • Represents bibliographic collections — library catalogs and such — in an easily searchable, highly remixable web-based format
 • Leverages WordPress to offer rich content management features for all a library’s content
 • Free and open source

A legjobban a „Az OLPC-t a könyvekért készítették, a Scribliot meg hogy megtaláljuk a könyveket” (OLPC – One Laptop Per Child) szlogen jön be : )

Elnézést, de mindig bepörgök, ha nextgen OPAC-ról és/vagy WP-ről van szó… Casey-nek meg full riszpekt (meg persze munkatársainak, Jessamyn West-nek és Lichen Rancourt-nek is, de mégiscsak Casey találta ki az egészet…).

Ma pedig, attól félek, adatbázisfikázás (erről később) mellé lesz egy adag Scribliozás is. Végül pedig rohadtul nem tartozik ide, de Vazul sztár lett. Ennek örülés : D


4 hozzászólás a(z) “Scriblio” bejegyzéshez

 1. Egy a baj vele… és általában minden hasonló megoldással. Most saját gondomat kielemezve… A mi S-lib-ünk nem MYSQL-t használ, hanem dbf táblákat.
  Vagyis helyből kétszeres a porbléma,… inkább háromszoros.

  Egyrészt konvertálni kell, még talán ez megoldható, de mindezt úgy, hogy bárki… ismétlem bárki meg tudja csinálni egy, max két kattintásra(felhasználóbarát módón), másrészt ha konvertálva van, akkor annak olyannak kell lennie, hogy a Scriblio valahogy belelássson. Harmadjára mindehez valakinek értenie is kell vagy intézményen belül, vagy globálisan… (bár ebben az esetben elvesződik az support révén a totális ingyenesség) és figyelembe véve az IKR-ek számát hazánkban, sokan kellenek hozzá helyileg.
  Pedig nem ártana ha akár a Scriblio akár a Vufind farvizén vagy önállóan bármi más megoldás itthon is születne, mert szintén háztáji példa, ha az S-lib opac-ja minden igény kielégítene, sok könyvtár akkor sem tudja üzemeltetni éppen a zártsága miatt és a járulékos költséget (lásd. win 2003 szerver, + vas alá, ráadásként fix IP, tűzfal… win-hez értő személy) figyelembe véve ezt, sokan mondanak le ezért az OPAC-ról. Más rendszert nem ismerek mélyrehatóbban, de talán a w2k3 kivételével (linux) minden más költség ott is maradna. Vagy legalább másképp esne (Egy bérelt tárhely ára kiváltja a a vasat, és a fix IP-t és még a sávszélességgel sem lenne gond… ingyenesen is mehetne, de azzal általában sok a nyűg). És persze a konverzió kérdése ott is felmerülhet. (pl. a nagydíjas Huntéka a PostgreSQL-t használja… nem jelentős, de mégse MySQL, de ehhez nem értek… ja és ha már itt tartunk. A monguz pl. ezen az úton jár, csak épp fizetős.)
  Egyszóval szép és jó mindez, nekem is nagyon is bejönnek ezek a dolgok. (Hisz a mi kis egyszerú DVD/Videokatalógusunk a legjobb példa rá, hogy van igény, vannak viszajelzések az olvasóink felől és relaítve jobb arányban, mint pl. a youtube esetében.) de ezt csak úgy lehet megvalósítani, ha a könyvtár saját maga kezd bele… ennek lássuk be, itthon kicsi az esélye.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .