WPopac


Jobb híján, és mert nagyon-nagyon szeretem az ötletet, átpakolom ide a WPopacos myownblog-postokat (folyik szépen lassan az archiválás…), addig is legyen mit olvasni (kicsit szarul érzem ám magam, hogy ilyen pótcselekvéseket hajtok végre tisztességes postolás helyett, de most ez van):

2006. szeptember 11.

Wow: megszületett az első blog-alapú OPAC, a WordPress motorra épített WPopac. Casey Bisson a Plymouth State University Lamson Library-nak készítette ezt az alkalmazást, amely átvette a blogok minden hasznos tulajdonságát: permalinkek, kommentek és trackback-ek. De nem csak ez az előnye, hanem mivel a WP-nek hatalmas tábora van (jelenleg (2006. december 3.) 350000 509000 blog van bejegyezve csak a WordPress.com-on, és akkor még nem is beszéltünk az önálló blogokról), ezért könyvtáron kívüli emberek is fejlesztik a különböző API-kal és stíluslapokkal. Ez a rendszer nem kívánja leváltani az integrált könyvtári rendszereket (azok számtalan olyan feladatot látnak el, amelyeket kifejleszteni az új rendszerben eléggé nehéz feladat lenne), a régiekkel párhuzamosan haladva azonban kiválóan használható. Egyik hatalmas előnye az ingyenesség és a nyílt forráskód, így nem kell drágán megvásárolni, illetve a fejlesztéseket külön-külön beszerezni, ill. nem kell egyeztetni a fejlesztőkkel, ha az embernek egy jó ötlete támad. A WP-t programozni nem túl nehéz feladat (bevallom, én még nem láttam neki, tekintve, hogy egyelőre nincs saját “lakhelyem”, így kénytelen vagyok beérni az instant szolgáltatásokkal), így bárki néhány hét-hónap alatt bele tudja magát annyira ásni a rendszerbe, hogy ne okozzon problémát egy-egy kisebb (később aztán nagyobb) módosítás kivitelezése. És ami szintén nem hátrány: valószínűleg rá fog annyira cuppani a nép (úgy általában, tehát az USA-tól Japánig a WP- és könyvtár-felhasználók), hogy özönleni fognak a plugin-ek. Állítólag lehet szidni meg dicsérni is, nekem az ötlet tetszik, és valahol szerintem erre felé kéne keresni a jövő útját (ahh, de szép volt… ; )

Forrás: ALA TechSource

Folytatás:

2006. október 2.

Felbuzdulva a WPopac-on már egy hete azon agyazok, hogy milyen jóság lenne csinálni egy valami hasonlót, mondjuk hívjuk TOPAC-nak (jaja, T-Com, T-Online, T-Mobile… szóval Tagged Online Public Access Catalog). Például a Scuttle nyílt forráskódú tagelőt lehetne integrálni egy OPAC-ba (bár, ha már esetleg több könyvtár használ/na ilyen rendszert, akkor célszerű függetleníteni tőle), így egy rakat új fícsör jelenne meg egy csapásra:

  1. munkánk során a felhasznált irodalmat lehetne tagelni, így a bibliográfia előállítása csak egy gombnyomásba kerülne
  2. tegyük fel, hogy egy szeminárium (tanóra, szakkör) vezetője a kiadott kötelező olvasmánylistát letageli a legközelebbi (iskolai/kari/egyetemi) könyvtár OPAC-jában, így a diákok esetleg elég sok időt spórolhatnak meg a kereséssel, és talán a tisztelt oktatók is jobban rá lennének szorítva arra, hogy lehetőleg elérhető olvasmányt adjanak fel…
  3. munkacsoportok is használhatnák, gyűjtve a rekordokat, egymás okulására, segítésére
  4. stb.

És szvsz azért nem lenne szerencsés használni mondjuk del.icio.us-t, mert egy kicsit át is kéne pofozni, teszem azt nyomtatható/exportálható listák létrehozása, hozzáfaragni az egyes könyvtárak OPAC-jához (ami szintén lehetne nyílt forráskódú, így az esetleges lelkes könyvtárhasználó geek-ek bővíthetnék további kiterjesztésekkel).

Nincs kedvem igazából sírni (de megteszem) azon, hogy eddig az információszolgáltató szakemberek mennyire nem hallottak még ilyenekről (egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ennyire leszakadtak az alapot képező technológiáról), és hogy mennyire szeretném (de nincs időm) ezt megcsinálni. Fákk.

Viszont tegnap meglepődve hallottam, hogy a RadioCafé 98.6-on már MSN-en is lehet kérni a kívánságműsorban. Jóság.

Kiegészítés: erről lesz szó nagyjából a következő KIT-ben is, de lelőttem a poént, mert nem bírtam már : ) Erről volt szó aztán a KIT-ben is.

Ha nagy leszek (nem kell megijedni, itt a diploma utáni időszakra gondolok ; ), akkor ez lesz a vesszőparipám, és ennek a megvalósításán fogok dolgozni. Ezerrel. Persze addig úgyis megcsinálják a nagy Amerikában, ógyász.


3 hozzászólás a(z) “WPopac” bejegyzéshez

  1. hááát… majd meglátjuk x év múlva. de addig nem zárkóznék el attól, ha tavasszal létrejönne erre egy fejlesztőcsapat. kíváncsi vagyok, hányan áldoznának erre az idejükből a „mezei” (kis nyavajás) felhasználók közül…

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .