ALA-könyv: Open Source könyvtáraknak


konyvMeghatódtam: az ingyenes szoftverekről szóló postra bejegyzésre rímel az a könyv, amit most adott ki az ALA. Címe: Open-Source Software for Libraries. Casey Bisson (valamint Jessamyn West és Ryan Eby) végigveszi a nyílt forráskód történetét, bemutatja, hogyan is működik az egész, kik a legfontosabb figurák a történetben, és hogy ez az egész mi módon lehet hasznos a könyvtáraknak. Ezenkívül van két sikertörténete is: a Thomas Ford Memorial Library (Western Springs, IL) interaktív Western Springs History weblapja (WordPress), és a Meadville Public Library (PA), amely szintén a teljes szolgáltatási palettáját OSS segítségével nyújtja.

Mindemellett Jessamyn West (community technology librarian) és Ryan Eby (a Code4Lib közösség tagja – Ádám, ajánlom a blogjának alcímét – students and information) is írt egy-egy fejezetet, előbbi Open-Source Software on the Desktop (Nyílt forráskódú programok az asztalon) címmel, utóbbi pedig áttekintést ad a nyílt forráskódú szerver-oldali programokról, természetesen az intergált könyvtári rendszereket (KOHA, Evergreen), digitális könyvtári szofvereket és repozitóriumokat (DSpace, Fedora) is beleértve, valamint az OPAC alternatívákról (Scriblio – régebben ez futott WPopac-ként! – és SOPAC).

Megint nagyon utálom, hogy Amerika olyan …messze van. Itt lehet megvenni. 63 darab péz. Szállítási költség kb. ugyanannyi.

Link: Jessamyn West, motiváció: Paszternák Ádám. : D


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .