Olcsó húsnak milyen leve?


Az előző post kommentjei elkanyarodtak egy számomra kedves terület felé, ez pedig az ingyenes szoftverek köre. Az nagyon régi nóta, hogy jajdekevésapénzünknekünk, no de hát nekem pl még kevesebb pénzem van, mégis jószerivel teljesen ingyen elégítem ki ilyen irányú igényeimet. Itt és most pedig egy olyan gyűjteményt szeretnék közzétenni, ami szabadon bővíthető, és olyan ingyenes szoftvereket tartalmaz, ami többé-kevésbé elengedhetetlen egy könyvtári számítógép számára. Ebben a postban Windows-zal (is) működő programok szerepelnek (élesebb szeműek észrevehetik, hogy ezek bizony jórészt alapvetően inkább a Linuxot szeretik…), mivel sajnos a magyar könyvtárak – szerintem – 100%-ában ez az operációs rendszer fut, és nagyrészt még csak kísérlet sem zajlik ennek a helyzetnek a megváltoztatására (ez Sanyinak volt labda, ha kéri).

Tehát, az operációs rendszer a Windows.

openofficeIrodai szoftvercsomagnak én az OpenOffice-t használom, amely jelenleg a 2.2-es verziónál tart. Kinézetre talán igénytelenebb, mint a csilivili Vistás Office, viszont tudását nem kell szerintem szégyenlenie. Nekem két tulajdonsága jött nagyon be: az egyik, ha már egy dokumentumban leírtunk egy szót, akkor ha újra elkezdjük gépelni, automatikusan felajánlja, amit egy enter leütésével fogadhatunk el – hasonlóval az Excelben lehet találkozni (persze, gusztusa válogatja, az öcsém pl falramászik ettől). A másik a bibliográfia-adatbázis, amely relációs adatbázisban tárolja a hivatkozásokat, amiket aztán kattra be lehet pakolni szépen lábjegyzetbe, vagy ahova akarjuk. Ráadásul szépsége a dolognak, hogy a magyar fordítás mindig naprakész, az elérhető két szint közül a felsőn van.

(Ádám juttatta eszembe: igen, a PDF-készítésben nagy az OOo. Nagyon nagy.)

firefoxBöngészőként alapértelmezetten a Mozilla Firefox van beállítva. Jelenleg a 2-es verzió fut belőle. Erről azt hiszem nem kell sokat zengenem, így is írtam róla eleget. Röviden összefoglalva: böngészés lapokon (nem kell mindenhez új ablakot / programot nyitni), szinte mindenre van már írva kiterjesztés, amelyek a legváltozatosabb formában könnyítik a munkákat, teljesen egyénre szabható kinézet, így némi munkával akár a könyvtárunk arculatához igazíthatjuk, beépített helyesírás ellenőrző (ami ha egyszer normálisan meg lesz csinálva, biztos tuti jó lesz) stb.

pidginIM-kliensnek a Gaim-ot használtam, használom jobbára, amelyet egy hónapja Pidgin néven fejlesztenek tovább. Skype-on kívül szinte az összes protokollt tudja használni.

gimpKépszerkesztőnek a Gimp van telepítve, a „Fotósopp” ingyenes tesója, állítólag nem annyi, jobban mondva nem teljesen ugyanolyan tudással. Állítólag, mert én elég keveset szoktam képekkel manipulálni. Viszont az expert júzerek véleménye szerint, bár tudásában van különbség, az eredményben és használhatóságban nem sok, sőt, a Gimp sokszor messze barátságosabb. Szintén 2.2-es verziószámú belőle a legfrissebb.

ifranviewKépkezeléshez Ifranview-ot használok, nagyon pici, nagyon gyors és nagyon okos. Kedvencem a kötegelt átnevezés, átméretezés és konvertálás. Nehéz olyan képformátumot mondani neki, amire bután néz, ráadásul lejátszik egy csomó hang- és videóformátumot is (ezzel érdemes is vigyázni telepítésnél, ha nem figyelünk oda, szinte minden felett átveszi az uralmat… ; ).

picasawebKépnyilvántartáshoz viszont inkább Google Picasát használom, eléggé gyönyörűen komplex módon tudja kezelni képeinket. Egyszerűen imádom, ahogy hazajövök valahonnan, átlövöm a képeket, és pár kattal feldobom az egészet a Picasawebre, vagy csak egy-kettő mókásabbat elküldök a barátnőmnek, szintén csak bosszantóan kényelmes módon : D. Akinek pedig Blogger.com-os blogja van, még jobban járt: hasonlóan gyorsan tudja postolni képeit. Ezenkívül persze lehet címkézni a képeket (szerző, hely, dátum, megjegyzések stb.), valamint néhány alap módosítást / javítást is végrehajthatunk vele. Én az angol verziót használom, a magyar sajnos jónéhány lépéssel le van maradva még…

Általában HTML / CSS és PHP szerkesztéshez szimpla Jegyzettömböt/Notepad-et használok. Ez egyéni ízlés dolga, tudom, hogy vadul hangzik, meg messze jobb cuccok vannak hozzá, nekem még egyik sem jött be, de ezért van lent a kommentelési lehetőség : D Egyébként meg persze alapértelmezetten elérhető minden Windows-ban.

winampZenelejátszáshoz Winamp. Olyan mint bármelyik lejátszó, csak sokkal jobb. Annyira extra dolgokat nem tud, de mégis, ha valaki egyszer rászokik az igazi feelingjére, akkor mutogathatnak neki WMP 11-est meg iTunes-t…

Videóhoz én leginkább VLC-t használok, nagyon szépen kezel felirattól kezdve kimenetig sok mindent, és szintén beszél magyarul.

Azt hiszem, így teljes a lista. Levelezőklienst direkt nem írtam, nem hiszem, hogy ilyen szoftvert használnának könyvtári gépeken. Egyébként Thunderbird-öt használok, a Firefox testvére, ugyanazt tudja, csak levelezőprogramban.

Minden további ötletet, észrevételt, kiegészítést, javítást várok a listához!

Update (07.06.28.):
A Kispadon még februárban készült egy nagyszabású gyűjtemény. Mazsolázni jó belőle.


20 hozzászólás a(z) “Olcsó húsnak milyen leve?” bejegyzéshez

 1. Ja, hát igen. A PDF-készítés amit még rengeteget használom, én kérek elnézést (pedig Debrecenben még mennyit mondtam egy hónapja…)

 2. Meg kéne kínálni a könyvtárakat egy ilyen komplex szoftvercsomaggal. A költségeket lelövik ugye?

 3. Pééééter, szoftvercsomaggal?? Ezeket egy rendszergarázdának hivatásból illik ismernie…. :D
  Most megyek, és visszakeresem egy régi mondatomat.

  Nem találom. :(
  De valahogy így hangzott: „Ami ingyenes, az gyanús”. :)

 4. Nos szépen levettem a labdát mellel, majd a ahogy hullott lefele ráfordultam és jobbal gyönyörűen megküldtem a kapu irányában… ezután mentem összetakarítani az üvegcserepeket.

  Szóval nálunk anno még az eMagyarország-pont kapcsán sikerült rávenni a főnökömet, hogy ne három gépet vegyünk XP-vel hanem négyet Suse-zek tele, így jobban járunk. Azóta eltelt három év, és a gépeken héhány hónapja XP fut.
  Igaza is van Ádámnak ezzel kapcsolatban a rendszergazdák ezt tudják is (most hazabeszélek) de az olvasóink nem szerették a linuxot és akármennyire is igyekeztem nem sikerült megkedveltetni. Nem találták meg a flopy-t, nem mindíg ismerte fel a pendrive-ot Néha gond volt a java-val (chat.hu – mint kedvenc oldal) vagy a flash-el (játékok) – olyankor rohanni és állítgatni vagy mondani, hogy bocs, de nincs még új verzió Linux alá. A multimédiás CD-Rom-ok kapásból kilőve.
  Néha az olvasók is szerettek ezt-azt elbarmolni, mert nem értettek hozzá és hiába nem root-ként csinálta, de valamit csak elállított, amitől más hülyét kapott. (nemkülönben én) Az Xp-nél nem barmol semmit, ott csak telepít p2p programokat. Számtalan esetben egy órát is várt az illető, hogy XP-hez kerüljön, vagy inkább elment a teleházba. Még akkor is, ha a neptun simán elindult vagy amúgy sem szolt semmiérv az linus ellen. Pusztán mert idegen volt számára. Kénytelen voltam XP-t feltenni, hogy visszaszerezzünk olvasókat. (mellesleg az APEV 2006 sem igazán pingvin barát, és mostanában gyakori vendég az ügyfélkapu)

  De az igazi nagy gond ott volt, hogy a kolléganők ennyi idő alatt sem tanulák meg kezeleni a rendszert, még alapszinten sem. (Talán az én hibám is, de ha 15-ször elmondom, hogy a hol van a floppy, 16-jára már kicsit belefásul az ember) Az ECDL képzés meg – most végeztek hárman – az „ablakon” kívül nem nagyon ismer mást…. bár egyszer kaptunk egy csomagot ECDL – Suse… Órákig meghatottan néztem rá… (Mellesleg az egész rendszerről van némi magánvéleményem, mert hát az ECDL -lel a kezében még senkit sem láttam aki kapásból tudna bármit is telepíteni.)

  Mindenesetre továbbra is OOo meg Picasa, meg Firefox…meg stb. Szóval van minden, ami nem kerül semmibe és legális, meg hasonló bohóságok, de ennyi. Az egyetlen linux a szerverünk. És nem tudom, fog-e valami is változni ezen a téren, ugyanis ha nem is tekinthető statisztikailag nyomos érvnek, de a honlapunk látogatottsági adataiból az derül ki, hogy 99% Windows-t használ. (25% firefox arány mellett)
  Gyakorlatilag ennyi, lehet róla még hosszan töprengeni, de egy fecske nem csinál nyarat elv érvényesül sok helyen.

 5. Nem-nem. Fordítva. Először Linux, utána Win-emulátor. Tökingyé. Egyébként minden Linux Win-kompatibilis, persze hogy ez mit is jelent. Fordítva persze egyáltalán nem.

 6. Médialejátszónak a Jet Audio is jó megoldás. Én egy magyar fórumról a portable változatát vettem le (nem tudom, hogy az alap telepíthető változat ingyenes-e), nekem szebbnek tűnik a hangzása a winampénál. Filmnézéshez én is szeretem a Media Player Classicot. Utóbbival csak az a gond, hogy sokszor nem kezeli jól a Real Media formátumos anyagokat. Bár ez szerintem általános probléma, a formátum olyan rosszul van megalkotva, hogy még a Real Player sem nyit meg mindig mindent (s ennek tényleg nem a tűzfal, vagy egyéb hálózati hibák a felelősei). Innentől kezdve érdekes, hogy pl. a NAVA miért ebben a formátumban szolgáltat… A stream technológiák és a directx összefonódása is komoly gond, legalábbis firefox meg linux szempontból. Hiába van már directx plugin is, még mindig sokféle szolgáltatás nem érhető el firefox felületen, illetve linux alatt.
  Az Open Office szerintem is nagyon jó szoftvercsomag. Az OSZK-ban megpróbáltuk bevezetni az általános használatát. Alapvető problémákat tapasztaltunk viszont vele az informatikai dokumentációink makróinak, sablonjainak kezelésénél (de ez csak a mi részlegünket érinti). Ennek ellenére fő szabályként minden dolgozói gépre az kerül fel. Persze itt is bejön a Linux faktor. Sok felhasználó nem akar megbarátkozni vele, s az MS Office-t követelnék. Az a legszebb az egészben, hogy legtöbbször a „csak” szón kívül semmi más indokot nem tudnak felhozni rá…

 7. Update: sajnos a Pidgin, csak úgy, mint anno a Gaim, nem lát ki egyes hálózatokból, pl. OSZK – ja mert hogy nem bírtam ki, és ma már felhoztam a gépemet is. Pedig szép lenne. És az a legrosszabb, hogy simán visszautasítanának biztonsági okokra hivatkozva, és ki tudja, még talán igazuk is lenne… Nem baj, megkérdeném nálam szögletesebb olvasóimat, hogy szerintük hogy, mert ha már van, akkor inkább csak egy kliens fusson a háttérben, mint kettő-három (persze a Skype akkor sem, de nem adom fel).
  Márton: amit írtál, nagyon jó : ) Nem is tudtam, hogy ebben az épületben ilyen jó dolgok is előfordulnak…

 8. „…megkérdeném nálam szögletesebb olvasóimat…”

  (Ne haragudj, nem bírtam kihagyni:)
  Más: a könyvtáram épp most állított csatasorba 2 vagy három új katalógusgépet (igazi vadállat erőművek) – Ubuntu Firefox kombóval szerelve. Informatikusunknak hasonló félelemei vannak, mint Sanyi tapasztalatai (használói ellenérzés), de mondtam neki, hogy töltsünk le egy IE szkint FF-hoz, egy Windóz ‘Ződmező’ háttérképet, meg hamisítsuk meg a FF ikont IE-re, és fogjuk rá, hogy XP spesöl edísön…

  Javítottam. Nem baj? Így már üt. : ) Dani 07.06.01.

 9. Ugye, sajnos jól tudom, hogy IrfanView nincs linuxra? :(

  Ami pedig a windows kiváltását illeti linuxra… Szerintem nem pont SuSE-val, vagy ubuntuval (oké, ezutóbbi kétség kívül jobb választás) kellene próbálkozni… (gentoo?)
  Mellesleg én láttam már linuxot, ami kezelőfelületét tekintve szinte semmiben sem különbözött a hagyományos win-es felülettől… meg lehet oldani mindent, csak sok vele a szív… a gond. :) A linux erőssége a végtelen konfigurációs lehetőségekben van, de egy Yast-os SuSE telepítéskor pont ez vész el… :S
  Jelzem, én kifejezetten csak felhasználó vagyok.

  Jah, és win. alatt én is Media Player Classicra szavazok. :)

 10. Videózásnál verhetetlen az Mplayer!

  Magyar fejlesztés, eredetileg természetesen Linux-os, de kiváló a W*-os változat is.

  Hihetetlen mértékben paraméterezhető, teljes kodek készlettel, s mára több féle bőr is készült neki.

  http://www.mplayerhq.hu/design7/dload-hu.html

  Aki még nem próbálta, az nem is tudja milyen kényelmes lehet a vidózás.

 11. Egyetértek az elõttem szólóval.

  Videózáshoz Mplayer akár lassabb gépeken is, és nem kell bajlódni a codec-ekkel. Én a sima parancssori változatát paramétereztem be automatikus induláshoz, egy pillanat alatt el is indul…
  Esetleg a Media Player Classic sem rossz a gyakoribb codec-ek.

  Képnézõ Irfanview,

  Böngészõ: Firefox, Opera vagy Seamonkey.
  Ez utóbbi gyakorlatilag Firefox Thunderbird, ez a kettõ ugyanis eredetileg egybe volt gyúrva. Ezt a rendszert követi a Seamonkey, természetesen a közös motor frissítéseivel együtt.
  http://www.mozilla.org/projects/seamonkey/

  Az OpenOffice szintén jól használható, különösen a képletszerkesztõje tetszik. Bár vannak néhol idegesítõ dolgai (a konkurenciának is) és viszonylag sokat eszik, de azért szeretem. :)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .