Elmarad


Elhalasztja tüntetését a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája

Sajtóközlemény

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2006. július 25-én, a felsőoktatási törvény tandíjat bevezető módosításának zárószavazása után erősítette meg korábbi döntését, hogy demonstrációt szervez. A tüntetést a tandíj ellen, a valódi felsőoktatási reformért kívántuk megtartani, tiltakozva az ellen az eljárás ellen is, amelyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium a törvény módosítása során követett.

Múlt héten csütörtökön, a Szegeden tartott hallgatói demonstráción még azt mondtuk, hogy a februártól júliusig, a tandíjas törvény elfogadásáig tartó időszakkal a szaktárca gyerekként kezelte a magyar hallgatóságot, azt a majd félmilliós tömeget, amelynek kezében – legyen ez bármennyire is elcsépelt kifejezés – ott van Magyarország jövője

A vasárnap nyilvánosságot kapott miniszterelnöki beszéd következtében azonban nekünk is rá kellett ébrednünk: becsaptak minket, hazudtak nekünk. Lehet, hogy már akkor is, amikor azt mondták, nem lesz tandíj, lehet, hogy már akkor is, amikor az igazságosságra és méltányosságra hivatkozva diplomásadót, utólagos képzési hozzájárulást akartak bevezetni.

A történtek tükrében felháborodásunk jogosságához nem férhet kétség.

Az eltitkolt miniszterelnöki beszéd következtében olyan helyzet alakult ki Budapesten, amelynek alapján nem vagyunk meggyőződve arról, hogy holnap békés keretek között, eredeti céljainknak megfelelően tudjuk tüntetésünket megtartani, ezért annak elhalasztása mellett döntöttünk.

Döntésünk meghozatalakor nem attól tartottunk, hogy a magyar hallgatóság nem tudna méltóságteljesen, a törvényes kereteket messzemenőkig tiszteletben tartva megjelenni a Kossuth téren vagy az Alkotmány utcában. Attól tartottunk, hogy a korábbi napokhoz hasonlóan, szervezett provokáció zavarja majd meg az alkotmányos jogukkal élő demonstrálókat; azzal a céllal, hogy békés, a tandíj ellen és a valódi felsőoktatási reformért összehívott tüntetésünknek pártpolitikai felhangot adjon, hiteltelenítse és lejárassa a magyar hallgatókat és hallgatói önkormányzatokat.

Ezt pedig nem hagyhatjuk, mert a magyar hallgatóságnak feladata és kötelessége van.

Hisszük, hogy a magyar hallgatóságnak kiemelkedő felelőssége van abban, hogy jogaival és kötelességeivel tisztában lévő generációként vezető szerepet vállaljon egy felelősségteljes, bizalomra és az őszinte beszédre épülő társadalmi és közéleti kultúra kialakításában.

Végül leszögezzük, hogy a tegnapi, a tandíj bevezetését megerősítő miniszterelnöki nyilatkozattal szemben is fenntartjuk követeléseinket. Egyúttal arra szólítjuk fel a Kormányt, hogy a holnapra tervezett tüntetés kezdési időpontjától számított két héten belül készítse elő a felsőoktatási törvényt módosító előterjesztését, amely a tandíj eltörlését tartalmazza. Amennyiben erre a megadott időpontig, tehát 2006. október 5-ig nem kerül sor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, mint a magyar felsőoktatás valódi megújításáért felelősséget érző és vállaló szervezet, szervezett keretek között, eredeti elhatározásával megegyezően, megtartja tüntetését.

Addig is kifejezzük szolidaritásunkat azokkal a hallgatókkal, akik alkotmányos jogaikkal élve, a történtek ellenére részt vesznek a meghirdetett békés fővárosi és vidéki demonstrációkon, mivel úgy hisszük, a hazugság és a megtévesztés ellen nekünk, fiatal értelmiségieknek is fel kell lépnünk.

Budapest, 2006. szeptember 20.

Ekler Gergely

HÖOK elnöke

Miért nem lehet csendben felállni és elmenni? És miért nem lehet csendben kiállni a térre


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .