Újdonságok a WordPress 3.1-ben


Mindent összevetve ezzel is közelebb került ahhoz a WordPress, hogy alkalmas legyen a teljes körű könyvtári használatra.

Tegnap este megjött az egyik kedvenc levelem, amiben Matt arról értesít, hogy megjelent a WordPress új, 3.1-es kiadása. Ez pár apró frissítést tartalmaz csak, mégis sokkal szerethetőbbé vált ezáltal is a kedvenc CMS-em.

frissitesAz egyik leglátványosabb változtatás az új admin-bar, ami vagy tetszik valakinek, vagy nem (már meg is jelent az első cikk, hogy hogyan lehet eltüntetni). Ezen a sávon kapott helyet az új tartalmak létrehozása, meglévők kezelése, tehát kb. ugyanaz, mint amit a WordPress.com-on már meg lehetett szokni.

Frissítés: a legegyszerűbben a profiloldalon lehet ki- és bekapcsolni az admin-bart, ahol a megjelenést lehet korlátozni csak a front- vagy csak a back-endre (nyilvános- és adminfelületek).

A következő újdonság a belső linkelés, tehát ha egy linket szúrok be, akkor nem csak tetszőleges URL-t adhatok meg, de egyből válogathatok a régebbi tartalmaim közül is.

Óriási királyság a Post Formats (bejegyzés formátumok), aminek segítségével a saját tartalomtípusok definiálása és használata jóval egyszerűbbé válik. Az, aki a 3.0 megjelenése óta küszködik a millió megoldással, az biztos nagyon fogja tudni értékelni. Ugyancsak ennek jegyében módosították a lekérdezések függvényeit is, így nem kell fejen állni ahhoz, hogy a saját bejegyzéstípusokat valahogy megjelenítsük az oldalunkon.

A legeslegkiválóbb dolog a hálózati adminisztráció tisztességes megoldása. Eddig mintha nem tudtak volna ezzel mit csinálni, de végre megoldották, átlátható felületek, önálló dashboard, végre nem egy vegytiszta szívás, miközben abban sem lehetett biztos az ember, hogy az egész hálózatot, vagy csak a saját oldalát teszi tönkre. Végre.

Lehet végre rendezni a lista-jellegű oldalakat is (bejegyzések, oldalak, linkek), a bejegyzéseket pl. cím, szerző, közzététel dátuma szerint, növekvően és csökkenően is. Szűrni sajnos továbbra is csak dátum és kategória szerint lehet, de ez talán egyelőre elég is. A bulk edit (csoportos szerkesztés talán?) is javult, szebb lett.

Mindent összevetve ezzel is közelebb került ahhoz a WordPress, hogy alkalmas legyen a teljes körű könyvtári használatra. Az OPAC-ot eddig is ki tudta váltani, de nem kéne sok munka hozzá, hogy ennek segítségével valaki végre egy tisztességes IKR-t faragjon belőle. A Drupal már a spájzban van, jön fel a WordPress is, én meg örülök.

Az infografikának nevezett poszter pedig a wpmu.org-ról tölthető le különböző felbontásokban és formátumokban.

,

7 hozzászólás a(z) “Újdonságok a WordPress 3.1-ben” bejegyzéshez

 1. Lerágtam a tíz ujjam, miközben az intézményi honlap motorja frissült, de hála az égnek nem rohadt le semmi, a pluginek is működnek.

  Egyedül az Ozh Admin Dropdown cseszte el a saját oldalamon a dolgot, eltűntet egy rahedli szubmenüpontot, kénytelen voltam deaktiválni… :(

 2. Az Ozh-t. Például olyanok vannak, hogy a network valamely blogjának vezérlőpultján tartózkodva eltűnteti a network header-ét, azaz a subsite vezérlőpultjáról nem lehet visszatérni a network vezérlőpultjára, csak ha manuálisan beírod az url-be a wp-admin után, hogy /network/…

  • dehogynem, pl. ott van a hello, Ádám mellett, h „hálózati adminisztráció”

  • Bocs, időközben megvan a gebasz oka, az Ozh plugin opciói között van egy olyan, hogy „Hide header”. Azt kell kikapcsolni és jó lesz.

   Csakhogy: ha ez WP 3.0.x-en és Ozh Admin Dropdown 2.4.5 kombóval be van kapcsolva és ráfrissítesz WP 3.1-et és Dropdown 2.4.99-et, akkor automatikusan rejtve marad a header: az a header, amiben mellesleg a Dropdown setup-linkje van. Magyarán nem tudsz eljutni a setup-hoz, hogy kikapcsold a rejtést. Csak ha az url-be a wp-admin után manuálisan beírod, hogy /options-general.php?page=ozh_admin_menu…
   Fura, de megoldottam végül… :)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .