WordPress blogok importálása WordPress MU-ba


Érzékeny téma számomra a klog struktúrájának kialakítása. Amióta működik ez a hely, és 5-nél több blog van rajta, állandó kérdésként jelentkezik a hogyan tovább. Gyakorlatilag folyamatosan ott van a tudatalattimban, ami néha-néha előtör, ilyen volt pl. amikor először hirtelen megugrott a blogok száma, amikor kijött a WP 2.1, amikor szervert váltottunk… Ezeket nem azért írom le, hogy bárki is sajnáljon, hanem hogy lássátok: bár nincs látható fejlődés, azért a mélyben dolgozom az ügyön.

A legjárhatóbb útnak a WordPress sokblogos verziója, a MU nézett ki, amely itthon is működik már egy-két helyen. Sajnos, az elején, amikor még időben izzítottam volna, az akkori hosztunknál totálisan hazavágta a rendszert (vagy legalábbis az én tárhelyemet), a költözésnél meg már szinte kezelhetetlen adat-, plugin- és témahalmazt kellett volna áttölteni.

Nekem az a különbejáratú véleményem, hogy a klog jövője ebben van. Számtalan számos olyan lehetőség nyílk majd meg, ami a közösségnek és a közönségnek is jót fog tenni. Sajnos van egy olyan érzésem, hogy egy-két minimális megkötés is fog ehhez járulni (csak hogy mindenki képben legyen: ma, 2008. június 9-én, 13.18 órakor nem lehet FTP-zni, valamint reklámokat, uszító jellegű és jogsértő tartalmakat elhelyezni az oldalakon – ezeket csak gyorsan szedtem össze fejből, de igazából egyelőre az én jófejségemen múlik az egész, ez azért fog változni, ígérem), de ez is még csak a jövő zenéje.

Nem tudom, hogy alkati adottság-e, esetleg így születtem vagy egyszer kiskoromban lefejeltem véletlenül egy szivárványt (utóbbi magyarázat a legvalószínűbb… ;), de az utolsó pillanatban hajlamosak megoldódni a problémáim nagy része. Így történt ebben az esetben is – illetve úgy néz ki, hogy így fog történni. Casey Bisson neve az olvasóimnak biztos ismerős. Pár napja ő írta le azt a módszert, amelyet mihelyt lehet, én is ki fogok próbálni, de addig is jöjjön a fordítása, hátha másnak is jól jön még:

  • a telepítési lépéseket játsszuk végig
  • készítsünk egy új oldalt a MU-ban
  • hozzuk létre a felhasználókat az eredetiben meglevő sorrend szerint (ez azért fontos, mert a bejegyzéseket ID-hez rendeli a WordPress, azt pedig regisztrációs sorrendben osztja, így össze fognak keveredni a bejegyzések szerzői)
  • másoljuk át a post, postmeta, comments, terms, term_taxonomy és term_relationship táblákat az új blog adatbázisába (az adott blog tábláit egy sorszám_táblaneve formában fogjuk megtalálni, ahol a sorszám az adott blog létrehozása alapján osztott ID-t jelent, csakúgy, mint a felhasználóknál)
  • a wp-content/uploads mappa tartalmát másoljuk át a wp-content/files mappába
  • frissítsük a lentebb leírt módon a bejegyzések tábláiban az elérési útvonalakat (mind a sima tartalomét, mind a csatolmányokét)
  • imádkozzunk, hogy működjön (ez a legfontosabb, de tényleg!)

Ha csak simán nyomnánk egy export/importot, az simán tönkretenné a post_id alapú permalinkeket. Ebbe én is belefutottam sajnos, de akkor lássuk, hogyan lehet ezt kikerülni. A következő MySQL-parancsokat kell lefuttatni (természetesen a domainnevet ki kell cserélni!):

  • sima tartalom
UPDATE {new_posts_table}
SET post_content = REPLACE(post_content, '/wp-content/uploads/', 'klog.hu/wp-content/files/')
WHERE post_content LIKE '%/uploads/%'
  • csatolmányok:
UPDATE {new_posts_table}
SET guid = REPLACE(guid, '/wp-content/uploads/', 'klog.hu/wp-content/files/')
WHERE guid LIKE '%/uploads/%'

Ennyi. Thanks a lot, Casey!


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .