Fegyelmeznek a kiadók


Nem csak az itthoniak, hanem a tengerentúli könyvkiadók is érzik a vesztüket. Igaz, utóbbiak nem egy amúgy is könnyen befolyásolható kormányt kapacitálnak, hanem egyből a Google-t. Az amerikaiak elérték, hogy a Google Book Search nemrég megnyitott API-jához felhasználási feltételeket írjanak, amely többek közt azt is tartalmazza, hogy:

[…] you and your users will not: use, display, transmit or otherwise make available any content that infringes any patent, trademark, copyright, trade secret or other proprietary right of any party, unless you (or your users, as applicable) are the owner of the rights or have the permission of the owner to post such content;

Ami többek közt azért érdekes, mert a könyvborítókat védi a copyright, így a könyvtári és más OPAC-okban nagy lelkesedéssel bevezetett feature, hogy a találatoknál jelenjen meg a borító is, az bizony tiltott lett.

A hírt a Thingology-n olvastam, amelynek készítőjét, Tim Spaldinget támadta be az egyik nagy kiadó képviselője, amely a GBS által szállított könyvborítók licenszének nagy részének a tulajdonosa. Nyilván hallatlan piaci veszteségeik támadtak hirtelen azzal, hogy a könyvtárak és a hasonló szolgáltatások elkezdték használni az API-t könyvborítók beemelésére is.


Egy hozzászólás a(z) “Fegyelmeznek a kiadók” bejegyzéshez

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .