Feedolvasókról (frissítve)


A FITT levlistán Csaba kérdezte, hogy milyen feedolvasók vannak és jöhetnek szóba. Válaszképpen (és for the record) összegyűjtöm az eddigi élményeimet. Előre bocsánatanám, hogy ez nagyon-nagyon szubjektív lista és értékelés, és nem flémgenerátor akar lenni. Köszönöm.

És nagyon hülye vagyok, szóval Ádám összeszedett 69 (most már 85) hírcsatornát, erre is volt válasz ez a bejegyzés.

Desktop

Sajnos nem jöttek be. Nem tudom, miért – van aki pedig erre esküszik -, ezért véleményt nem mondok róluk, maradjon egy szájhúzás. Elsőként talán a NewsFox-ot használtam, ami egy Firefox extension, pici is, meg okos is. Próbálkoztam az Operával is (tudjuk ugye, a böngésző, beépített levelezőklienssel és feedolvasóval), ennek mostanában számtalan problémája van a Gmail és tsai környékén (az Opera Minit azért szeretjük a mobilunkon. A következő nagyobb lélegzetvételű próbálkozás a BlogBridge volt, és innentől kezdve aztán el is szakadtam az asztali olvasóktól.

Ja, szórakoztam még egy-két Ubuntus feedolvasóval (KDE és Gnome alá tervezettel egyaránt), egyik sem volt nyerő.

Online

Itt is aztán két típussal próbálkoztam, néha párhuzamosan, néha nem a desktop olvasókkal. Az egyik a Webtopnak (vagy minek) nevezett csoport, ilyen a Netvibes, az iGoogle, magyar részről pedig (például) a Hírfigyelő. Igazából mindegyiket van miért tisztelni (Netvibes – hatalmas tudása és magyar fejlesztője is van, iGoogle – na ezt mondjuk még tisztelni sem nagyon tudom, Hírfigyelő – mert a miénk), de hosszas kóstolgatás során rájöttem, hogy amikor én feedet akarok olvasni, akkor másra nem vagyok kíváncsi, illetve amire igen, azt megtudom máshonnan (időjárás, idő stb.).

Volt még egy rövid elcsámborgás is, az alertle nevű dologgal.

És akkor jöjjön a két kedvenc: a Bloglines, talán egy-másfél évig használtam, jó volt, de. Van a Google Reader, ami aztán KO-val belopta magát a szívembe, nem vitás, hogy miért.

 1. Google szolgáltatás, tehát viszonylag egyszerűen kezelhető, miután van Google accountom máshonnan.
 2. Ennek köszönhetően nem csak a saját, hanem a kontaktlistán megosztott feedjeit is kapom, ami nem egy esetben volt igencsak hasznos. (Ráadásul a megosztásaimnak publikus címe is van – na meg feedje.)
 3. Ez újdonság: most már a megosztással együtt jegyzetet is írhatok, így egyfajta mikro-mikroblogként is funkcionálhat. Egy bookmarklet segítségével pedig bármilyen lapot be lehet húzni jegyzetestül a Readerbe.
 4. Statisztikákat közöl az olvasómmal történt dolgokról.
 5. A Better Gmail kiterjesztés segítségével integrálni lehet a Gmailbe (ha Gmail2.0 és FF3 b5-nél régebbi verziókat használ az ember – így egyelőre ezt a projektet kukáztam).
 6. Az iPhone-ra tervezett verzió simán becuppan Firefox sidebarba, így ha ott nem Csiripróka lenne…
 7. A Google Gears (egyelőre szintén nincs FF3 b5 alatt) segítségével pedig visszaértünk az asztali feedolvasáshoz. Hát nem szép?

Addikt lettem na, nem szégyellem.

Olvasóink ajánlják: (a kommentekben szereplő javaslatok)


9 hozzászólás a(z) “Feedolvasókról (frissítve)” bejegyzéshez

 1. A nagy G egyetlen szolgáltatása, amit nem bírok megszokni… Szóval nekem Bloglines, de ez ilyen „kinek mi áll kézre” kérdés igazándiból.

 2. Én ki nem állhatom a Bloglines-t. Nehezen kezelhető, lassan frissít stb.

  A Google Reader remek,az asztali olvasók közül régen a Greatnewst használtam. Majd áttértem a FeedDemon-ra, amely asztali, de szinkronizál a nettel, így több gépen is használható.

 3. Az a helyzet, hogy én három különböző olvasót használok, és meg is tudom mondani, miért. A Readeren kívül a maradék kettő:

  A Netvibest két okból:
  a) A Readerrel szinte sehogyan nem sikerült kultúráltan menedzselni az olvasást, ezt vagy végigolvasod, vagy nem. A Netvibessel viszont lehet csmeegézni a hírek között. A Reader csak intenzív olvasásra jó, a vibes viszont munka mellett nyitva hagyva egy „időnként ránézünk a dolgokra” lehetőséget kínál.
  b) Azért a Netvibes nem csak feedolvasó, én pl. a leveleket is ott nézem, addig el sem megyek a gmelire, amíg nem látok fontos levelet. Nekem van olyan tabom, amin nincs is feed.

  2. Offline: Win alatt a Sharpreader, ami azért jó, mert ennek van a legkevésbé rossz popupja, csak ezt használom. Időnként felugrik egy ablak, és dobja a híreket. Ennek megfelelően ezt a gyors történések követésére érdemes használni (értelemszerűen nem túl sokéra egyszerre), bár 10 percnél gyakoribb frissítést nem enged. Jellemző: 2005-ben ezzel kezdtem az olvasást, akkor le is álltak a fejlesztésével, és azóta sem jött ki jobb proggi, bár ez szubjektív.

 4. Én is a Google Readerre voksolok. Gyors és könnyen használható. És ami néha jól jön jól kereshetőek a régi bejegyzések.

 5. Biztos nem a leglényegesebb oldalról közelítettem meg a dolgokat, de én az alapján választottam, hogy miképp tördeli a szöveget az olvasó. És így a Bloglines magasan a legjobbnak bizonyult.
  Mindenesetre elolvastam jattila hozzászólását és Kelt bejegyzését is, és most kedvet kaptam a FeedDemonhoz. Megyek próbálni.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .