Könyvtárvilág német módra


Az Infobib lassan egy éve tolja a LibWorld sorozatot, amelyen a második szerző lehettem, ez roppant megtisztelő rám nézve, mivel az egész országot kellett prezentálni.

De nem állt meg itt az élet, az idők folyamán tekintélyesen megdagadt a létszám, eddig a világ 28 országából írtak, amit egy szépen pirosodó térkép szemléltet:

Ekkora közösséget már érdemes megmozgatni, mert kevés dolgot nem lát ennyi szem (bár mint látható, pont az USÁ-ból nincs, de ennek szerintem inkább a bőség zavara az oka, mintsem fordítva.) Úgy döntöttek a blog vezetői, hogy felhívást tesznek közzé, hogy közösségi hírszolgáltatást csináljon mindenki. Részletek alább:

  • Kézi hírszolgáltatás: ha valaki ír hírt a liblogoszférában, címkézze a bejegyzését. Ehhez inkább a BibSonomy-t ajánlják, mint a del.icio.us-t, a gyorsaság miatt, de nekem valahogy nincs kedvem még egy accot regelni csak ezért, de majd meglátjuk. Ha ez valakinek sok lenne, Christian Hauschke vállalta a címkézést, de csak max napi 20 postig. Ő tudja.
  • Automata: mindenki magának címkéz, és a Technocrati meg a többiek jól összegyűjtik. Itthon meg van a Miner, meg egy ötletem is, psszt, ennek nekimegyek, jön majd bejegyzés is hozzá. Ez meg a spamek miatt lenne rossz. Én mégis ez utóbbira buzdítanék mindenkit.

És hogy milyen legyen ez a címkézés? Az egységes forma így nézne ki:

libnews_XY, ahol az XY az ország domainját jelenti, tehát:

  • libnews_be: Belgium
  • libnews_fi: Finnország
  • libnews_de: Németország
  • libnews_hu: Magyarország
  • stb.

Plusz mindegyikhez egy libnews általános címke.

Ez az egész pl. BibSonomy-ban így nézne ki:

német címke, német feed, globális címke, globális feed

A Technocratiban pedig így látszik a német címke így néz ki. Persze itt kell némi átfutási idő is. És hogy ez könyvtároséknál kezd aktuális téma lenni, legyen erre bizonyíték Jeromy és a Netbib. Valamint én is bevallom, hogy valami ilyesmit szeretnék csinálni, majd ha WordPress MU lesz nekünk jól. Addig is viszont mindenkit kérek, hogy terjesszétek, csináljátok, mert ez jó!


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .