Csiriplecke


A LibraryStream sorozata a Learn More, amely a FIKSZ-en is található leckékhez hasonló. Legutóbbi része a Twitterről szólt, ami most amúgy is eléggé jó téma (ld. korábbi bejegyzésemet), itt most a könyvtáraknak ajánlva.

Röviden ez a rész: bár még nincs sok alkalmazás a könyvtárak – Twitter vonatkozásban, és azt sem lehet pontosan tudni, hogy mennyire elterjedt az olvasók körében, mégis érdemes vele próbálkozni. Valószínűleg egy (felső)oktatási könyvtár sokkal produktívabban alkalmazhatná, mint egy közkönyvtár. Lehetne szabvány üzeneteket kidolgozni, pl. hogy „Sok szabad gép van”, vagy „Most érkezett: …”. Ezek simán elférnek a 140 karakterben, és hasznos infót nyújthatnak azoknak, akik mobilra kapják a csiripeket. Magyar vonalon meg ugye ott van a Turulcsirip. de erről már volt szó.

Persze mint minden web2-es eszközzel, ezzel is érdemes vigyázni. Sokan (én is) a magánéletükről is közölnek infót, ráadásul egyre több könyvtáros twittel (a többiek nagy bánatára ; ), ami bizonyos problémákat okozhat, ha sok ember között teremt kapcsolatot a könyvtár.

Most pedig rövid gyakorlat következik:

 • Go to Twitter, regisztráció, profil kialakítása.
 • Go to Turulcsirip, Firefox-oldalsáv (alias CsiripRóka) letöltése, telepítése, igény szerint mobilba, RSS-olvasóba bekötése.
 • Ismerősök/olvasók keresése (10 napja még cirka ezer magyar volt a csiripen, still counting).
 • 10-20 percenként minimum egy csirip írása, egy hétig minden nap.
 • A következő két hónapban az addiktság legyűrése.

Megy ez mint az ágyba szarás karikacsapás.


13 hozzászólás a(z) “Csiriplecke” bejegyzéshez

 1. És ne felejtsük el felrakni a CsiripRóka minimal skint: http://userstyles.org/styles/4548
  Egyébként semmi bajom a könyvtárosokkal – mivel nem is ismerek egyet sem szerencsére :) – csak a twitteren a semmiből hirtelen felbukkanásuk sokként hatott rám :D

 2. @tapir éppen visszafogalaljuk a netet, ne felejtsd el anno mi kezdtük el a 90-es évek elején

 3. @tapir: gondoltam rá, de aztán úgy véltem, hogy az második kör :) bár már volt itt greasemonkey…

  egyébként itt az alkalom, hogy elkezd ;)

 4. azt tudja valaki, hogy miért tűnt el tapir első hozzászólása? ehh, úgy néz ki, spam karma megette… de miért utólagosan? tapir, ezt hogy csináltad, kiengedi a kommentet, utána meg eltünteti…

 5. Szerintem a spamszűrőtök automatikusan érzékeli a nem könyváros hozzászólásokat és megpróbálja eltüntetni, de nem hagyom magam :) egyébként már meg akartam kérdezni hogy miért moderáltál :)

 6. Egyet értek Takács Dániel kollégával,a könyvtárosok tényleg jó fejek legalábbis nagyon igyekeznek.
  Valóban nagy kihívás a web2.0 alkalmazása-megtanulása. Jó magam most teszem az első lépéseket, ezért minden segítséget örömmel veszek.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .