…és köszönjük a halakat.


Ádám tegnap csinált alternatív Google keresőt (KataKer), hogy lehessen ilyen is a Katalistre. Nem igazán érezte magát szerintem se Kolumbusznak, se Newtonnak tőle, hiszen ilyet már csinált (ld. FIKSZ E-ngine, több mint 700 forráslappal, több, mint a LISZEN-é – bocs Ádám, hogy lelőttem), és ez a technológia sem új már. Ráadásul, mint egy kedves kollégánk volt szíves felhívni rá a figyelmünket, van kereső is a Katalisten, valamint egy egyszerű „site:…” segítségével a Googleban is lehet keresni rá. Wow. Köszönjük, eddig valószínűleg a szemünkön ültünk. Mivel pedig nyílt levlistára írt, ezért feljogosítva érzem magam arra, hogy egyenként kiemeljem az idézeteket, úgy válaszoljak rá.

Arról nem is beszélve, hogy a „témá”-ra (thread) kattintva nagyjából látszik, hogy melyik levelek tartoznak egy kupac alá, ha nem piszkítottak bele a tárgy mezőbe a levélírók. Ez is olyen tematikus kereséses bizé.

De bizony belepiszkolnak, rendszeresen. És tetszik-nem tetszik, nekünk ehhez kell igazodni. És tessék mondani, mi az a tematikus keresés bizé? Olyan startlapbigyó? Jééé, hogy ilyen is van… Tetszik róla tudni, hogy ez kicsit meg van haladva? Vannak olyanok, hogy címkék, úgy ám, amivel a felhasználók maguknak tudják kategorizálni a tartalmakat, mert a büdös fene kíváncsi arra, hogy valami tök idegen figura mit gondol a világról (nekem olyasmit tanítottak az első évben, hogy minden kategorizálás a tevékenységet végző ember világképét tükrözi vissza, bármennyire is csiszolnak rajta – szerintem meg Ranganathan rulz, le Dewey-val, ha már itt tartunk).

Ezeket már nem tanítják első évben az „információkereső szakembereknek”, a könyvtári informatikusoknak” meg a „számítógép-képes könyvtárasoknak”?

Nem. Ezt nem. Egyetemen még nem sokat hallottam Google Custom Search Engine-ről (tisztelet a kivételt képző Fodor János tanárúrnak, aki még a Google Docs-ot és a del.icio.us-t is megtanítja használni…). Tematikus keresésről meg max a Startlappal kapcsoltaban hallok.

… Vagy ez egyébként a Könyvtár 2.0? Költségvetés nélkül, parasztvakitásként berakunk egy logót egy linkre, kijelentjük, hogy ilyen még nem volt (pedig de) és mindenki hasraesik tőle?

Igen, parasztvakítunk. Csak van olyan paraszt, aki nem vakul belé (kár, pedig akkor igazán istennek éreznénk magunkat…). Egyet hadd tisztázzak: ilyen még nem volt. Lehetett a Google-val bűvészkedni, vagy Katalist keresőjét használni, de speciel pont ilyen még nem volt, ezért is lett.

Maga a keresőfelület egyébként nagyon szép és letisztult. Kár, hogy nem lehet rajta beikszelni, hogy a „könyv” az „konyv” is lehet, a google-ban pedig csak a macskakörmöt kell lehagyni ehhez. Meg kár, hogy a kék meg a piros annyira nem jó együtt, lásd http://www.mozaik.info.hu/MozaWEB/Feny/page522.htm alatt (5.5.1. Gyakorlat).

Ezt a macskakörmös okfejtést nem egészen értem… Roppantul megtisztelne, ha küldene egy screenshotot, amin az van, hogy a konyv keresésre könyv szót is adott a Google (és akkor belátom, igaza van ebben a pontban). Valamint kár, hogy a Google úgy találta, hogy a kék-piros színösszeállítás jó neki – itt a linkek színére gondolok, de ha a logóra célzott, akkor lehetne sorolni a Pepsit, Tomit stb. Na jó, döntsük el közfelkiáltással: emelje fel a kezét, akinek nem tetszik.

Mindegy, ez van, akinek tetszik, hogy nem kell a Katalist honlapjára menni minden keresésért, nem kell Advanced Searchölni vagy „site:”-tal kezdeni a gúglizást, na meg kinéz is valahogy, az használja.


2 hozzászólás a(z) “…és köszönjük a halakat.” bejegyzéshez

  1. Azért kár, hogy lelőtted a dolgot, de a végleges index-statisztika láttán sírni fogsz… :)
    Egy kis műhelytitok: 912-nél járok, és még csak olyan ‘evidenciák’ vannak rajta, mint pl. a LII, vagy a SirsiDynix. Az ‘undergroundabb’ site-okat még csak most válogatom. Ha jól számolom, olyan 1200-1300 körül lesz a vége…

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .