Networkshop 2007 – Közös katalogizálás (élő)


[Andris előad.]

Közös katalógus: több könyvtár épít egy katalógust, ez nem új. De. Egy csomó plusz van benne… Lelőhelyjegyzék (ODR), fölöspéldányjegyzék, olvasói katalógus (OPAC), új megjelenések, bibliográfiai eszköz, kollektív tudásbázis ÉS közösségi tér.

Magyar: Mokka, ODR, Közelkat stb.

Külföldi: LibraryThing, Google (kutatások), European Library, OCLC

UTCA

Célok: a közös katalógusból meég többet kell – lehet kihozni. Ehhez a bejövő adatok alapos feldolgozása kell. Pl. nem a duplumokat kell figyelni, ezeket egyesíteni kell, nem kiszűrni. (Más szempontokat lehet kiemelni.) Művek azonosítása (nem a dokumentum a fontos, hanem a mű.) Besorolási adatok figyelése. Tezauruszok egyesítése.

Dátummező a tárgyszóban: egy bizonyos időre vonatkozó művek keresése – az időszakban is tud keresni, azaz egy 1949-55 dátummal ellátott rekordban megtalálja az 1950-et is. (!)

Win-win szituáció: mindenki nyer, nem csak az egyik – a katalógus is meg a könyvtár is (na és persze a felhasználó is).

Módszerek: madártávlat – a közös katalógus egy nagy tudásbázis, szótárépítés, több kör – a rendszer folyamatosan tanul, gépi-emberi munka összehasonlítása – nagyon sok rekord (több millió) kezelése, emberileg kezelhetetlen, de a gép sem tudja pontosan megmondani, csak tippet adhat egymásnak gép és ember, pl. névegyesítés, nincs „hibás” rekord.

Eredmények: jó, de messze nem teljes, még nincsenek teljes szerzői műösszességek feldolgozva.

Olvasói igények: egyablakos tájékoztatás – egységes katalógus, mű kell, nem dokumentum, lelphely, elérhetőség; személyreszabottság – saját könyvtár, kedvencek, olvasójegy-integráció, könyvajánlat, emékeztetők

Bemutató… (ld. konyvtar pont info) – a MEK teljes állománya kereshető már.

Karakterkódolás nem lényeg (lehet cirill, héber stb.)…

Miért jó ez a könyvtáraknak? Elégedett felhasználók, sajátként használható közös katalógus (nem kell szoftvert venni), retrospektív katalógus revízió készítése, elírások javítása, egységesítés, bővített rekordok visszaadása, kiskönyvtárak gyors és ingyenes katalogizálása, állomány megjelenítése.

Segíteni lehet: szerzők művek teljes repertoárja, erőforrás-ráfordítás nékül lehet csatlakozni, kell hozzá: bibliográfiai, példány és authority rekordok vagy MARC, amilyen van vagy Excel-táblázat vagy OPAC-elérés. Továbbiak a konyvtar pont info-n.


Egy hozzászólás a(z) “Networkshop 2007 – Közös katalogizálás (élő)” bejegyzéshez

  1. […] Mindezek fényében csak néhány mondatot fűznénk a záró naphoz. Pásztor Gyula Indigó- Egy digitális gyűjtemény munkafolyamatai c. előadása után szünet, helyesebben -az ARCANUM nagy megdöbbenésünkre lemondta előadását -Plihál Katalin értékes beszámolója következett. Ezután Pataki Máté tartott két előadást egyhuzamban, aki ezzel a szekcióban immáron harmadik alkalommal állhatott az előadói pulpitusra. Ezekhez az elődásokhoz nem kívánunk bővebb kommentárt fűzni. Akit Kardos András előadásának beszámolója érdekel látogassa meg az Élet és Könyvtárat. […]

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .