Google Librarian Newsletter rivjú


A Google hetedik könyvtáros hírlevele 28-án futott ki, rövid ismertető a tartalomból:

 1. Beköszöntő

  A tartalom elmesélésén kívül van pár szó az „új” blogról, többek közt ilyen, hogy „You told us that a blog would open up more channels for communication and collaboration, and we have to say – you were spot-on.”

 2. Chris Case, középiskolai tanár azt osztja meg a világgal, hogyan alakította át osztályát a Google Docs & Spreadsheets. Persze van benne egy rakat marketingízű duma, de ezek mellé ad pár konkrét tippet is. Kezdőknek:
  • Ne félj – ugorj bele bátran, a felülete nagyban hasonlít a hagyományos szövegszerkesztőkéhez (ebben egyetértek, nagyobb a különbség a Vistás Office felület és a – mondjuk – XP-s között, mint a Google és az XP között).
  • A lehető legegyszerűbb az átnevezése a dokumentumoknak. Csak katt a névre, és máris lehet írni.
  • Alakíts munkacsoportokat! Oszd meg a dokumentumokat már a kezdet kezdetétől, csak nyomd meg a „Collaborate” gombot. Követni lehet a változatásokat, amelyeket bármelyik együttműködő elkövethet, akár ugyanabban a másodpercben, és ezekből ki lehet választani, hogy melyiket fogadod el, vagy esetleg maradsz at eredetinél.
  • Akár magából a Docs & Spreadsheetsből is lehet nyomtatni.

  Haladóknak:

  • Ne hagyd ki a kommentelési lehetőséget. Az „Insert” fülre kattintva lehet hozzászólást beszúrni, amely megjelenik a közreműködőknél, azt is megjelenítva, hogy ki tette ezt és mikor. (Egyéni tipp: a bekezdés végére érdemes beszúrni a megjegyzést.)
  • A „Revisions”-ben követni lehet, hogy ki mikor mit tett. Össze lehet hasonlítani a különböző verziókat, végig lehet követni a piszkozatokat, vagy akár azt is meg lehet nézni, hogy a tanulók a tanár kommentjei alapján hogyan változtattak a szövegen, vagy egyáltalán hallgattak-e rá.
  • Címkékkel lehet rendezni a dokumentumokat. Ha elmentetted a szöveget, elsőként az „aktív” dokumentumok közé kerül, és ott lehet címkékkel ellátni. Egyelőre ezek a címkék helyettesítik a mappákat (aki használ Gmailt, annak ismerős ez a rendszer, és talán jobban meg is szerette, legalábbis én sokkal jobban szeretem pl. a leveleimet címkézni, mint mappákba pakolgatni…).
  • A nyilvánossá tétel szintén csak egy kattintás, a „Publish” gomb segítségével. Ezek után egy mozdulat kitenni blogba vagy weblapra, az egyedi URL segítségével. Így egyszerűen megosztható nagyobb csoportokkal is a dokumentum.
  • Végül a Google Earth-tel is lehet használni.
 3. A Best of the Blog kategóriában most a „Könyvtár a Google Groups-on” címet viselő írás szerepel. Akik használják, azok januárban gyökeres változásokkal találkozhattak, sokkal szebb felülettel, és egy rakat új fícsörrel, melyek:
  • Fájlok feltöltése és megosztása (fotóktól kezdve dokumentumokig bármi).
  • Weblapok készítése
  • Kinézet hozzáigazítása a csoport arculatához
  • Könnyű átjárhatóság a különböző listák között
  • Párbeszédek könnyű indítása, követése és keresése
 4. A Google Books, ha a könyv szövege is fennvan rajta, kikeresi belőle a helyneveket, és egy világtérképen bejelöli őket. Nekem nagyon bejön, tisztára olyan, mint a régi Verne-könyvek előzéklapja…
 5. A Google Scholarból importálni lehet a hivatkozásokat BibTeX, EndNote, RefMan, RefWorks és WenXiangWan formátumokban.
 6. Készítd el a saját Custom Search motorodat. Ádám kolléga tud erről mesélni. Én még csak nempublikusan készítem a MOME Könyvátrnak. De azt már jó ideje…
 7. Google Book Search számokban:
  • Partner kiadók: több, mint 10000 szerte az egész világról
  • Partner könyvtárak: 13
  • Indexelt könyvek: több, mint egymillió
  • Könyvkereső interfészek: 9 (angol, francia, olasz, német, spanyol, dán, portugál és két fajta kínai)
  • (Azon könyvek száma, amely tartalmazza a post írójának – Ben Bunnell – vezetéknevét: 898)
 8. Várják a résztvevőket a Google Educators-ba.
 9. Bővült a Teaching Tools kelléktára poszterekkel, könyvjelzőkkel és még sok minden mással.
 10. Könyvtárasokat keresnek (Collection Specialist), nem kisebb feladatra, mint a komplett Google Books rendbetéltelére.

  Responsibilities:

  * Quantitatively and qualitatively understand the strengths and weaknesses of the Google digital collection of monographs and serials.
  * Use Google’s internal data and tools and external databases to analyze library partner collections and create actionable assessments.
  * Help guide collection development needs via use of subject, format and language verticals.
  * Identify potential partners to meet collection development needs.
  * Assist operations team in prioritizing allocation of digitization resources.
  * Participate in discussion of collection analysis with library partners.

  Requirements:

  * BS degree in Computer Science, Mathematics or equivalent technical.
  * MLS or equivalent library science experience required.
  * 2+ years of experience strongly preferred.
  * Software engineering skills including competence with SQL and database design, scripting languages, and the Unix environment.
  * Familiarity with library technologies, standards and software including bibliographic standards including MARC, standard library classification systems (LC, Dewey, etc) and current OPAC and ILS systems.
  * Familiarity with databases and cataloging software and analysis tools (e.g. OCLC, OPAC software such as Aleph, Sirsi, etc.).
  * Experience in traditional library collection development a plus.
  * Excellent quantitative skills and written and verbal communication skills, including ability to express and explain complex quantitative data.
  * Ability to perform in a fast-paced, constantly evolving team environment.
  * Active participation in professional librarian community a plus.

  Ööö… szóval csak Mountain View és környékén. Én kérek elnézést.

 11. Végül lehet írni arról, hogy hogyan változatta meg a Google az életemet. Nekem ehhez viszont már nincs gusztusom…

Kiegészítés: oldalt mindenkinek ajánlom figyelmébe a feliratkozó formot… Katt, klikety-klikety, katt, kész.


2 hozzászólás a(z) “Google Librarian Newsletter rivjú” bejegyzéshez

 1. Bravó mester!

  (Egy dolgot azért kihagytál, úgyhogy én pótlom most: senki ne várja, hogy majd Dani mindegyiket ilyen jól, tessék feliratkozni, aztahéccázát…
  Itt lehet megtenni.
  Pótlás vége.)

  Köszönjük, Dani!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .