Szabványok


Szép dolog, hogy ennyit tanultam a Z39.50-es szabványról/protokolról, és amikor kéne valamit kezdeni, akkor jön a fejvakarás. Esetleg nagy levegő, és a 276 oldalas manuál (ez speciel a Z39.50-2003-as) legyűrése. Egyedül a TMT-ben találtam használható dolgokat, Bánhegyi Zsolttól. Egyébként a magyar nyelvű tájékozódási lehetőség elég nagy nulla. Valószínűleg azért, mert senki sem foglalkozik vele, mivel a hazai IKR-ek szépen megoldják a minimumot, azt kész. Többre meg nem vágyunk. Nem is tudnánk, mivel ezeket ugyebár nem lehet fejleszteni. OpenSource meg minek ugye, Sanyi le is írta, hogy hogyan nem lehet ezeket beszerezni. OpenURL (SFX) dettó.

Ha valaki mégis tud valamit ezekről… nagyon hálás lennék.

A teljesség igényéért: Burmeister Erzsébet írt erről szakdolgozatában (1996), valamint előadást tartott róla a 97-es Networkshopon.

Kieg: ehh, ütni fogok. Iszonyatosan dühítő ülni egy API leírása előtt, és nem érteni. Pedig ez hát az elektronikus információszolgáltatás alapjánál van még csak. Olyasmi, mint hogy tudom, hogyan kell kihúzni a fiókot a katalógusszekrényből. Tanítanak ilyesmit valahol???


4 hozzászólás a(z) “Szabványok” bejegyzéshez

  1. IndexData.dk, YAZ, ilyesmi felé keresgess. Programokbólis használható, PHP-ből is. Aztán van „Mercury Z39.50 Client”, fapad, de próbálkozni jó.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .