Narni(a)


Mire nem jó a régi magyar irodalom (bevallom, az összes korszak közül még ez áll hozzám legközelebb – ha nem számítjuk a 20. század elejét, de az sajnos túl divatos ahhoz, hogy szívesen bevállaljam, na majd 30 év múlva, amikorra elfelejtik ; ). Kiderült, hogy C. S. Lewis mégsem alkotott akkorát, amikor kitalálta Narnia nevét. Janus Pannonius ugyanis szintén irodalmat csinált belőle (és még gondolom sokan mások) Martialis és Vergilius nyomán. Azt ugyan nem tudom, hogy Lewis mennyire volt/van tisztában a földrajzzal és/vagy az ókori irodalommal-mitológiával (lehet, hogy csak tiszta véletlen hasonlóság?), az viszony tény, hogy Martialis szó szerint így említi a szabinoknak ezt a városát (VII, 93):

Narnia, sulphureo quam gurgite candidus amnis
circuit, ancipiti uix adeunda iugo,
quid tam saepe meum nobis abducere Quintum
te iuuat et lenta detinuisse mora?
Quid Nomentani causam mihi perdis agelli,
propter uicinum qui pretiosus erat?
Sed iam parce mihi, nec abutere, Narnia, Quinto:
perpetuo liceat sic tibi ponte frui.

Remélem, Tolkien megmarad „tisztának”…

Olvasnivaló:

És ha már Tolkien, nem bírom kiverni a fejemből a gondolatot, hogy ilyen pótlegendák miért nem születnek itthon, a GH-ot, a Képes és a Kézai-kórnikát annyira jó olvasni, alig kéne átdolgozni, hogy egy erős mű szülessen. (Költői kérdés, nem szeretnék belemenni a társadalmi-kulturális problémákba, múltba-jelenbe stb., azt hiszem annyira tisztában vagyok velük, hogy érezzem a kérdés értelmetlenségét.)

Update:

Egyre inkább elfog a vágy, hogy végigjárjam az itáliai városokat, mint tették azt sokan előttem már. Kicsit talán mélyebben érzem át ezentúl az Utas és holdvilágot. ; )


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .