Rég látott


vendég pottyant pár órája a postaládámba: a Google Librarian Newsletter. Néha elfelejtem, hogy van, aztán mégis. Örülés.

Szóval: az ehavi(?) termés, amely a Goolge az információ és az emberek közti weben és könyvtáron keresztüli kapcsolatban betöltött szerepét járja körül.

Így kiemelt helyen szerepel a Google Scholar, amelynek vezető fejlesztőjével (Anurag Acharya) készült egy interjú. (És itt ugye hogy nem hangzik hülyén a „leader engineer”? Akkor mi a baj a „head librarian”-nal vagy a „leader librarian”-nal? Pofa befog. Folytat.)

A továbbiakban meg lehet „ismerkedni” a Google Scholar fejlesztői gárdájával (Alex Verstak, Robert Tansley, Christian DiCarlo).

Ben Bunnel mutatta be az ALA 2006-os évi konferenciáján a Google Scholar-t, az ő prezentációja és az előadáson készült videó is nézhető (25p).

A Google Scholar-t (is) természetesen hozzá lehet adni a lapunkhoz, példa erre a University of North Carolina – Chapel Hill, illetve a Drexel University könyvtárainak honlapja. Ez ügyben szívesen nyújtanak további segítséget is.

Természetesen nem lehet kihagyni a Google Book Search-öt sem, bár ő a negyedik hírlevél középpontjában állt. Nem is oly rég pedig egy post is foglalkozott ezzel a Google blogon, és van ám egy másik Ben Bunnel videó is…

További három intézménnyel bővült a Google digitalizálási projektje:

Egyéni keresőszolgáltatás a Google Co-op-pal (mintha épp az előbb lett volna szó egyről), néhány példa:

A National Geographic által indított kampány keretében lehet ismerkedni Afrikával, kvíz, móka, kacagás, Google Earth.

A Google Docs & Spreadheets-et úgy vélem nem kell bemutatnom, de őszintén szólva kedvem sincs hozzá. (Mostanában épp eleget használom úgy is. Ez olyan, hogy értelmesen a barátnőmet / közeli barátomat / kedvenc könyvemet sem tudom bemutatni, pedig őket is ismerem jól.)

Bloggereknek hasznos tud lenni a Google Reader (bár ez véleményem szerint vallási meggyőződés-függő, van aki ezt, van aki a Netvibest – aminek már magyar fejlesztője is van, grat -, van aki a Thunderbird-öt / Firefoxot / Operát stb. és van aki a BlogBridg-et preferálja), illetve a Blog Alerts, ami a Google Blog Search-re ráülve e-mailben figyelmeztet, ha az általunk preferált kifejezés felbukkan valahol.

Végül elindult a The Literacy Project honlapja is.

Mintha a végére összementek volna az ismertetők, de mindegy, este van, két ZH-s nap után az ember inkább aludna, mint nem.

Végezetül Anurag Acharya záró gondolata az interjúból:

„Libraries are fabulous repositories of intellectual wealth. And they often are a major mechanism for leveling the playing field for those with limited resources. As someone who grew up on a small university campus in a developing country, I have a keen appreciation of what libraries can do to open new worlds for their patrons. I believe we (libraries and search engines) have an unprecedented opportunity to help users discover and take advantage of this wealth. Our Library Links and Library Search programs represent a good start. There is much more that we can do together. I invite all our readers to join us in this endeavor.”


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .