Helyzetjelentés


Domain-név kérvény és webtárhely-igénylés leadva.


8 hozzászólás a(z) “Helyzetjelentés” bejegyzéshez

 1. Köbö mennyi az átfutási idő?

  (Kérdem ezt azért, hogy mikorra tervezzem az Olvasónapló harakirijét – öt blogot futtatni kicsit má’ durva lenne, főleg nekem, főleg munka mellett, főleg otthoni net nélkül…)

  Más: ne menj tüntetni, mert a végén azt hiszik, egy lusta disznó vagy, aki nem hajlandó tanulni az ingyenességért. Ha mégis odamész, a tömegnek üzenem: kevesebb bölcsész-kocsma, több tanulás. Oszt akko’ ingyenes lesz nekik is.

 2. nem maga a tandíj ellen megyek tüntetni, hanem az időzítés és a mód ellen.

  1. időzítés: nem hiszem, hogy egy elég szűk és vagyonos rétegen kívül bárki is ki tudna fizetni egy talicska pénzt a jelenlegi gazdasági helyzetben.

  2. nem az egyetemek és a hallgatók hibája, hogy az állam eddig ennyi fejpénzt adott, létszámlimit nélkül. az egyetemek meg naná, hogy ráhajtottak a lére. első lépcsőben a jelenlegi hallgatók felét kéne felvenni (állami támogatással). mondjuk.

  az utolsó gennység pedig az, hogy így kétszer fizettetik ki a tandíjat. egyszer közvetlenül, másodszor pedig amikor visszafizeted a diákhitelt, amit felveszel, hogy enni és lakni is tudjál.

  vagy pedig akkor támogassa az állam a vidéket, hogy ott is lehessen élni, kétkezi munkából, akár a legkisebb faluban is, és ne kényszerítsen mindekit a fővárosba nyomorogni. (ez sarkított, de nem hülyeség.)

  tandíj pedig kell, de nem ÍGY.

  és nem csak a bölcsészek kocsmáznak. a műszakiak legalább annyit, de nekik nem szól be senki.

  ja, átfutási időt nem tudom, de lesz ; ) ha valami baj van, kiabálok. harakirire nagyon ráérsz, és szerintem majd vidd át a postokat az újba. jó hetet : )

 3. bocsanat en muszaki es igaz, de valojaban hanyszor fordult velem elo 6 ev alatt, hogy sz@rra tanultam magam es megis kettes lett? es barki massal? ez nem az a jatek sajnos.

 4. Az a gáz a hallgatókkal, hogy nem látják az egészet – vagy nem is akarják megvizsgálni… tisztelet a kivételnek és a jelenlévők ugye mindig kivételek :P

  Először: a „bölcsészkocsma” már-már intézményesedett szóhasználat, kifejezés-értéke van, ezért használtam… természetesen a kocsma-része a lényeg.

  Másodszor: mint sok minden más dologban, ebben is megingathatatlan nézeteim vannak, néha ex-magam ellen is állást foglalok, stb, sőt, nem is biztos, hogy értelmes és egybefüggő módon meg tudom fogamzani, de csak most, csak Önöknek megpróbálom. Íme.

  Én mindenkor és minden körülmények között az esélyegyenlőség híve vagyok. Kezdeném ott, amit Mona mondot a magát-szarrá-való-tanulásról-és-kettest kapásról: a tandíjat (és így a mentességet) nem tantárgyanként ítélik meg (vagy nem ítélik meg), hanem összteljesítmény alapján, így ha te két tantárgyból kettes vagy, attól még vígan lehet 4.6 az átlagod. Ráadásul tárgyalások folynak arról, hogy az idióta tantárgyak ebből ki is lesznek véve, így csak a szakjaidhoz a legszorosabban kapcsolódó tárgyak számítanak bele. Erről persze nem esik szó.
  A magyar ember – mint azt már rengetegszer leírtam, és még sokszor le fogom – irtó hülye, több szempontból is. Egyrészt előszeretettel használja a „Semmi sincsen ingyen” szokásmondást, főleg, ha az nem rá vonatkozi. Tessék megtanulni, hogy ez mindenkire vonatkozik :). Másfelől érdekes módon, amikor a Bursát pölö bevezették, senki nem ment utcára, hogy megköszönje. Erről nem esik szó. Arról sem, hogy mindenki nyugati színvonalat akar, de csak olyan áron, hogy ő csak kapni fog, adnia nem kell érte. Máshol ezek a dolgok teljességgel elfogadottak, itt volt csak olyan, hogy a fene nagy jólét ránkszakadt. Egy kis politika: az az idióta Torockai (magánvélemény) össze-vissza hord minden baromságot, de egy dologban igaza van – ha nem is úgy, ahogy gondolja -: ebben az országban nem volt rendszerváltás, mert az mentálisan kezdődik. Ott, hogy adok, és ennek fejében elveszek. Erről nem esik szó, aki pedig erről beszél, azt nem hallják.
  Arról sem esik szó, hogy ha majd tíz év múlva kárpitoshoz vinnéd a fotelod, majd közlik veled, hogy öt éve meghalt az utolsó. Helyette lesz diplomás bútormérnök, aki viszont a huzatoláshoz nem fog érteni, de kiszámolja, hogy statikailag hol van a fotel gyenge pontja. De „áthúzni? bocs, azt nem tudom”.
  Arról nem esik szó, hogy a szakközépiskolák döglődnek, miközben egyetemekre milliószoros túljelentkezés van. Ennyire elcseszett a mai értékrend: csak az lehet Ember (igen,nagy betűvel), akinek van minimum egy diplomája.
  Ekler „Érdekvédő” Gergely mit eresztett el? „Én ugyan költségtérítéses vagyok, fizetek félévente 80000 forintot, de az nem sok…”. Erről senki nem beszél, erre senki nem emlékszik. MOst meg neki a legnagyobb a szája.
  Aki komolyan gondolja, az fog tanulni. Lehet, hogy kettes lesz két tantárgy, de 4.6 lesz az átlag. Arról senki nem beszél, hogy nem az első X ember fog állami finanszírozásban tanulni, hanem MINDENKI, aki egy bizonyos átlag felett teljesít.

  Dani: én is fizetem a DH-t, de az én döntésem volt, amikor felvettem. Én is voltam költségtérítéses, de azért, mert elcsesztem, nem tanultam. Elmentem egy fél évig beteget tologatni meg hullát mosni, visszamentem, és zokszó nélkül kifizettem a tandíjat, mert tudtam, hogy sokkal jobban, sokkal többet tehettem volna tanulmányilag…
  A jelen gazdasági helyzethez pedig annyit, hogy azt kellene látni, hogy mire az ember kikerül a főiskoláról, olyan bérért fog majd dolgozni, amiből röhögve kifizeti a 6%-os DH-törlesztést.

  Minden éremnek két oldala van: az egyik az, amiért lehet hőbörögni, tüntetni, meg szájalni. A másik pedig az, ami azt mutatja, hogy két-három év, és áldani fogjuk az eszünket, amiért – nyögve ugyan és fizetve – rendbe tettük ezt a nyamvadt országot (ki lehet vonulni az utcára, ha nem tetszik a „nyamvadt” jelző :P)…

  Most persze legelső gondolat: könnyen pofázok én, aki már végeztem. Hadd áruljak el valamit: két évre befagyasztották a diplomás minimálbéremet. Határozott idejű szerződéssel dolgozom december 31-ig. Az önkormányzattól függ, hogy maradok-e, ill. a költségvetési kerettől. Szerintetek mire számíthatok? Én is albérelek, gáz-villany-víz, stb, ugyanannyi (de inkább kevesebb) pénzből fogok többet fizetni. Hőbörgök? Nem. Miért nem? Mert tudom, hogy ki fogom bírni. Ha kivágnak, keresek munkát. Ha nem itthon, külföldön. Ha nem a szakmámban, majd máshol. Tudom, hogy a képességeim megvannak, mert AKAROK tenni is, nem csak kapni. A Hőbörgés megold valamit? Nem. Attól hogy kimennek tűntetni meg Árpád-sávos zászlót lengetni, máshogy lesz? Nem. Mitől lehet máshogy? attól, hogy tüntetés helyett bemécc a szemináriumra, oszt’ tanulsz az átlagodért.

  Ez csak egy töredék része az egésznek, és nem tudom mi a makknak írtam le, de mostmár egye fene… :)
  Nem szükséges egyetérteni, ami szükséges, az az, hogy vegye az ember a fáradságot, és rendszerezze a dolgokat, és fordítsa meg az érmét, mert az egyik oldal az csak az egyik oldal…

 5. én érelem, amit mondasz, és én is végeztem már, nem lehetnagy a szám, de ameddig ijen a helyzet, amilyen, mondok példát, addig akkor sem értek egyet.

  amíg ilyen egy félév nagyjából:
  épületszerkezettan (8 kredit) (buktatótantárgy, a hármas jó jegy)
  épülettervezés (5 kredit)
  belsőépítészet (2 kredit)
  formatervezés (1 kredit)
  addig nem lesz jó átlag. hiába vagy zseniális tervező.
  szóval legyen tandíj, ha minden klappol az egyetemeken.

  én örülök, hogy kiszabadultam eből a buborékból! ;]

 6. hát még ha tudnád, hogy nem is magamért megyek ki tüntetni, mert velem már aláirta az állam a támogatásról a szerződést. magamért rombolni mennék. ; )

  én igazán vagyok nagy politikus, főleg forradalmár, inkább hagyjanak békén az egésszel, de ezt mint az ország egyik legnagyobb, legrégebbi és legnevesebb egyetemének polgára, a jővővel szembeni kötelességemnek és felelősségemnek tartom. (ez nagyon nagyarcúan hangzott, de hidd el, nagyon sok, akár szoclib beállitottságú barátom-ismerősöm gondolja még igy arrafelé.) ehhez jön még hozzá, hogy a szakokon a tanárok (már ahol vannak még, mert sok helyen már csak phdsok és megbizott előadók vannak) konkrétan már egy éve nem kaptak fizetést, a pályázati pénzeket befagyasztották, az ösztöndijakat visszatartják egy-másfél hónapig, télen a fűtés hiánya miatt decemberben bezár az egyetem, az egész nyomorult karon egy kezemen össze tudnám számolni a projektorok számát stb.

  kész. a többi meg tényleg vitatható és szubjektiv, de nem akarok politikai énblogot faragni az ékből.

 7. (A tandíj az intézménynél fog maradni, fűtésre-fizetésre-ösztöndíjra, úgyhogy most akkor nem értelek… ;)

  Mintegy lezárandó a témát, egyetlen gondolatot mondanék – név nélkül, mert regeteg filozófus/író/akárki megírta már, nem feltétlenül ebben a formában -, amelyet mintegy életfilozófiaként állítok magam helyett:

  „Ha mindig a következő lépésre koncentrálsz, sosem jutsz el a célodhoz, mert döntések hosszú, fárasztó során kell átvergődnöd. Ha szemed a távoli célra függesztve mensz előre, az elágazásoknál csak kanyarodnod kell, nem pedig hezitálnod, merre tovább, akkor is, ha egy-egy kanyar fájni fog.”

  Ebben a formában mondta(m): én.
  Mindenki szánjon rá egy percet, hogy végiggondolja ezt, és azután értse, ahogy akarja… :P

  (én akár M.o. új jelmondásává is avatnám, jobban tetszik, mint a többi súlykolt propaganda-szófordulat)

 8. nem fog. a könyvtár tanszék az egyetlen a karon, ami termelt hasznot (több 10 millát), és itt van a legkevesebb tanár, pénz stb.

  egyébként igazat is adok neked, ezért csinálom az egész blog- és könyvtár2-dolgot. és igazából szeretnék tenni mindenre, ami van körülöttem. ehh.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .