Aknamunka


Azaz, a háttérben szépen beindultak a dolgok. Úgy döntöttem, megérett a helyzet egy saját domainnév/tárhely elfoglalása (bevétele, hogy aztán csücsülhessek benne : )

A kiindulópont számomra az volt, hogy untam, hogy nem lehet szabadon gyúrni a WP-t, és hogy egybe akartam rakni a Monától kapott fríblogos könyvtárépítészet-et az ÉK-kel. Aztán kicsit megfutott a ló, és lőn a következő:

A koncepció egy underground, szabadszellemű virtuális központ létrehozása (WP, azaz blogalapú), amely helyet ad a különféle területekről összeverbuválódott jelenlegi és majdani szakembereknek, hogy saját blogjukban oszthassák meg nézeteinket a nagyvilággal, egymással, és természetesen a szakemberek közösségével (amely egyelőre nem látszik tudomásul venni ezeket az új lehetőségeket). Azért gondoltam saját tárhelyre és domainnévre, hogy ennek technikai korlátai se legyenek. Kapcsolataim (azok, akiket olvasok, és azok, akik olvasnak engem) között a jelek szerint lennének olyanok, akik ebben benne lennének. Hosszú távon gondolkozom egy saját wiki és bookmarkoló-rendszer létrehozásán is (plusz valami LII.org-szerű dolgon), amely szintén a könyvtáros-társadalom segítségére lenne hivatott.

Ehhez kérném a jelentkezőket, olyanokat, akik vállalnák egy ilyen blognak a beindítását, és a további együttműködést. Fontos hangsúlyozni, hogy semmiféle tematikus megkötöttség nincs, tehát ami valamilyen szinten kapcsolódik a könyvtárakhoz, könyvekhez, információtudományhoz, -áramláshoz, annak mind helye van. Amit tudok kínálni:

 1. sajátnév.domain.hu elérési útvonal,
 2. nagymértetű tárhely (saját fejlesztések közös kipróbálása, megosztása, javítása, bemutatása),
 3. folyamatos fejlesztés (legalábbis az ezen való igyekvés)
 4. stb.

De talán itt nem is ez jelenti majd a lényeget, hanem az, hogy egységesen lehet képviselni egy nagyon jó dolgot, aminek jövője van, és társadalmi szempontból is nagyon hasznos tud lenni. Kötelezettséget nem jelent, pusztán annyit, amennyit egy blog írása jelent. A szolgáltatást ingyenesnek gondoltam, de ha valaki tud bármiféle segítséget nyújtani (anyagi, szakmai, technikai), azt nagyon szívesen veszem, és igyekszem a jövendő közösség minél hatékonyabb fejlesztésére felhasználni.

Az egész beindítását kb. két hét múlvára tervezem (ill. akkor akarom beindítani a processzust, utána már csak a szolgáltatótól függ az időpont). Addig is tehát várok jelentkezőket a mail-címemre – daniel [pötty] takacs [akukac] gmail [pötty] com – (név, email, terv), ill. ötleteket kommentbe, hogy hogyan lehetne ezt a dolgot nevezni (magyarán mi legyen a domain-név). Eddig felmerült bennem a klog.hu (könyvtár-log), eksz.hu (elektronikus könyvtári szolgáltatások), de úgy istenigazából jó még nem jutott az eszembe (magyarszakos létemre…).

Az egész talán kicsit hasonlítana az ALA-komplexumhoz, de azért mégsem.

 1. Mert Magyarországon vagyunk, tehát mindenféle támogatás nélkül kell megoldani, a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva, és
 2. Mert a magyarok eddig mindig jobbat csináltak : )

Nna. Kijött. : )


9 hozzászólás a(z) “Aknamunka” bejegyzéshez

 1. a „klog” tetszik, de „lib-tech” ill. „e-lib” is lehetne, mert azok sincsenek még…

  (egyébként benne lennék, szóval ezügyben a mail menni fog)

 2. ja, oké (másik szakom angol volt, ezért gondolkodom alapjáraton két nyelven :)…

  Megjegyzés: a magyarok csak azt csinálják jobban, amire végül rá tudják szánni magukat… :/

  Elment a mail.

 3. Olvasonaplo.hu? bár már van ott valami, de meg lehetne próbálni. Nekem is magyar cím jönne be.

  kiolvas.hu, konyvnaplo.hu, de még gondolkodom.

  Én benne lennék ebben a projektben, blogot az Egyetemi Könyvtárnak!

  üdv
  dtp

 4. ezennel itt is köszönök minden jelentkezést, ötletet, hivatkozást és reklámot. az olvasonaplo.hu valszeg nem fog menni, mert azt egy olyan szolgáltató foglalta le, amivel eszem ágában sincs szerződést kötni (egyébként már az megvan).

  címnek valami rövidet (max. 5 karakter) gondoltam, ami elé még elfér egy esetleg hosszabb aldomain is, és nem terheli le az olvasókat nagyon. : ) továbbá az is kívánalom lenne, hogy visszatükrözze azt a (jövőbeni) paradigma-váltást (na, már is nemhiába jártam inforendszerekre : ), ami (szvsz) szükséges lenne a hazai könyvtárakban.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .