Nagyvárosok


Egy listát nézegetve gondolkoztam el, vajon mitől függ, hogy hány féle (nyelvű) neve van egy városnak. Pl. Wien – Bécs – Vienna, Praha – Prague – Prag – Prága, München – Munnich stb. (nagyon sokat lehetne még ide írni), de Budapest, Berlin, Madrid pamparam (Miskolc, hehe;). Nekem nem sikerült első körben rájönnöm. Ötletek?


5 hozzászólás a(z) “Nagyvárosok” bejegyzéshez

  1. természetesen attól, hogy hány náció uralta (huzamosabb ideig, amígy a kultúra be tudta kebelezni, át tudta venni) az adott régiót.

    például ott van Boroszló, ami akkor lett Boroszló, amikor magyar város volt magyar királyi uralom alatt. A jelentős német jelenlét miatt mindig is volt német neve, ami a német uralom alatt rögzült igazán (Breslau), ma pedig szinte csak lengyel városként ismeretes, Wroclaw a neve.

    Nagyon szép város amúgy.

  2. Ez nagyon érdekes dolog! Engem kimondottan érdekelne még az is, hogy a névváltozatok hogy függnek össze egymással, hogyan alakultak át egymásba… Boroszló/Breslau/Wroclaw esetében elég jól látható, hogy ez ugyanaz a név, de például Bécs/Vienna/Wien esetében a magyar változat mintha jobban eltérne. Vajon hol lehetne találni erről valami irodalmat? Lehetőleg online…

  3. moshi azt hiszem igazad van, bár nem hegyezném ki ennyire (bekebelezte), inkább hogy szorosan kapcsolódott hozzá (ez így azért tágabb).

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .