Esnek az események


még nyáron is, de a fene hitte volna : )

Ígértem egy beszámolót a 15. nemzetközi sermo konferenciáról, aminek szerintem most fogok eleget tenni, méghozzá élvezettel. Majd elmondom, miért.

Először is, mi ez az egész? Nos, középkori egyházi kódexekről van szó, illetve azok kutatásáról, kutatóiról. Ezek többsége latin nyelvű, de korán elkezdték nemzeti nyelveken is szerkeszteni – írni ilyeneket. Magyarországon is van „sok” ilyen, többek között az Érdy-kódex, amivel az ELTE-n foglalkoznak, szegények (én is voltam). Van nekik honlapjuk is, és most már elérhető rajta a teljes Érdy-kódex befényképezve (ezt azok tudják értékelni leginkább, akik szemináriumra CD-re íratták ki – a teljes kódex .tif-ben 2 giga, itt persze le van butítva, de még olvasható…). Érdemes nézegetni a lapot, nyelvészettől kezdve történelemig elég sok területen használható, meg hát nem gyenge olvasgatni egy ilyen könyvet : )

Sajnos keretes megoldást alkalmaztak, így pl. az utóbbi link nem igazán szerencsés, de meg lehet a nyitólapról indulva a szövegkiadások menüpontban a magyarok között találni.

Maga a konferencia pedig a International Medieval Sermon Studies Society-nek volt a rendezvénye, Madas Edit szervezésében (a nevével gyakran lehet találkozni, ha az ember 300 évesnél idősebb magyarországi szövegekkel óhajt foglalkozni), Piliscsabán, Visegrádon és a CEU-n (majd lesz ennek a felsorolásnak is értelme). Az alap téma a beszéd és az emlékezés kapcsolata volt, így volt szó a szövegritmusról, a kép és a szöveg kapcsolatairól, ablaküveg-festményekről, miniatűrökről és szövegforrásokról. Az előadások (.pdf) a tervek szerint olvashatóak lesznek magyarul is a sermones.elte-n.

erdy
És hogy miért is tartottam érdemesnek mindezt megemlíteni? Nos, több oka is van. Elsőként, hogy bár engem speciel abszolút nem érdekelnek mélyebben ezek a dolgok [annyira azért nem vagyok bölcsész… : )], de mégis olyan volt, mint egy érdekes utazás, és ráadásul abban is biztos lehettem, hogy nem dilettáns marhák osztják nekem az áltudományt [ehm, elnézést, mostanában nem vagyok az ilyenekkel megbarátkozva…]. És volt fantasztikusan zseniális előadás, pl. Lina Bolzoni pisai professzorasszonyé, olyan amit szerintem bárki élvezettel hallgatott volna végig. Az előadások felváltva folytak francia és angol nyelven [a résztvevők/előadók Olaszországból, UK-bó, USA-ból, Franciaországból, Hollandiából, Németországból, Lengyelországból, Japánból (!) és Magyarországról érkeztek], mégsem volt fennakadás – jó, én egy kukkot sem tudok franciául, de azt hiszem ez számított ott a legkevesebbet. Ergo, még ha hülyeséggel is foglalkoznak [bár ezt senkinek sem ajánlom állítani], legalább nyelveket tudnak, jól. A másik kiemelés pedig az, hogy mindez szinte nulla pénzből [ismerjük Kókaminiszterúr és tisztelt bagázsa ilyen irányú nézeteit…] teljesen gördülékenyen, olyan kajákkal, hogy fülem kettéállt tőlük ; ) CEU-stul, Visegrádostul, szinkrontolmácsostul. [Ez igazából most a KATALIST-nek szólt, és igen, személyeskedés, mert hányingerem van attól, ami ott megy. A … életbe. Pont.]

Őszintén szólva ez a téma mindig felfújja az agyamat, igazából már most nincs kedvem továbbírni ezt az egészet.

Aztán. Kaptam szülinapra ajándékot [előre is : D]. Mivel modernek vagyunk, ezért blogot. [OMG!!!] Nagyon zsír [ez itten a kurvajó szinonímája, igen]. Volt már valakinek ilyen, vagy én vagyok az első a világon? ; ) Amikor nézegettem, eszembe jutott Horváth Iván t.úr Petőfi társasága, amelynek az [volt?] kitűzött célja, hogy elmenjenek az összes olyan helyre, ahol Petőfi nem járt. Ezt meg valahogy fordítva. Bár… Minszknél elgondolkoztam, de hát csak egyszer élünk. : ) És kitől is kaptam mindezt? ; )

Mona és Moshi (meg még sokan mások, de őket olvasom is) felkerültek a Goldenblogra, ehelyről nagy gratulálás (elvileg olyan 6 órája meg is van az eredmény… vagy mégsem?). Ugyanakkor PsycloneJack szövege nagyon tetszett. Pont. : )

És felkerültem a Globolibro linklistájára, ami önmagában nem durranás, de így első kanyarban nem látom sok értelmét külföldi szemszögből egy magyar blog linkelését… Mindegy, én megtisztelve érzem magam : D

És most nyári álomba vissza, szerintem jó ideig megint csak a horkolás.


Egy hozzászólás a(z) “Esnek az események” bejegyzéshez

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .