A szaxofon-isten


officiumMájus 10-én járt nálunk legutóljára – a Kongresszusi Központban Jan Garbarek, norvég származású zeneművész (sajnos a jegy nem volt olyan olcsó, hogy az előre betervezett két ajándékba adott mellé még magamnak is vegyek… de majd legközelebb). Leírni a zenéjét nehézkes, mert a skandináv folk-elemektől az avantgárd jazzen át a gregoriánig előfordul benne minden. Mindemellett 18 filmet rendezett (ebből kettőt tavaly). Egy szóval azért talán össze lehetne foglalni életművét: jóság.

Kiadója az ECM, diszkográfiája végtelen. 1966 óta adja ki a lemezeit, de szerintem a legnagyobbat 1994-ben alkotta, amikor megjelentette a The Hilliard Ensemble-vel közösen az Officium című albumát. 13-16. századi kórusművek alá szaxofonozik (magyar is van köztük – a Procedentem sponsum) – valami hihetetlenül fantasztikus hangzásvilágot alkotva igy. Alapvetően a gregorián határozza meg, a férfikórus és a szaxofon St. Gerold kolostorának templomában pusztán megjelenésével valami földöntúli áhitatot ébreszt – felemel és paránnyá nyomorít.

Ez a zene az emberi fölött van.

Primo tempore (C12 Czech – Anonymus)

Primo tempore alleviata est terra Zabulon et terra Neptalin.
Et novissime aggravata est via maris trans Iordanem Galileae gentium.
Populus genuit qui ambulabat in tenebris, vidit lucem magnam:
habitantibus in regione umbrae mortis, lux orta est eis.
Multiplicasti gentem et non magnificasti laeticiam.
Hec dicit Dominus Deu: convertimini ad me et salvi eritis.


Linkek:

Hallgatható demók:

Mások:


2 hozzászólás a(z) “A szaxofon-isten” bejegyzéshez

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .