Egy kis könyvtörténeti érdkesség: biztos mindenkinek van valami „hú, ez még dédanyám korából való könyv, de jó!” típusú, szekrény mélyén talált „dokumentuma” [ez a precíz könyvtáros megfogalmazás…]. Nos, kb. egy évvel ezelőtt én is rátaláltam egy több mint száz évvel megnyitott füzetre, amelybe valamelyik ősanyám kezdte összeírni a receptjeit. Sajnos anyira rossz állapotban volt/van, hogy használni csak óvatosan lehet, így nem is nagyon nyúlkáltam hozzá, csak elraktam, hogy majd később rendbe rakom, ha lesz kedv, na meg visszatarthatatlanul feltörő könyvkötő-emlékezés:). Aztán az egészből csak annyi lett, hogy lapokra szedtem (nem nagyon kellett szedni), és szépen lefűzhető tasakokba töltöttem.
De az érdekesség nem is ez, hanem a kedvenc receptem, amelyet egy nagyon bonyolultan rokon bácsi írt bele, aki Székesfehérváron volt pék [kb. 5-6 éves lehettem, amikor meghalt, de még ettem a kenyeréből:)]. Először nem akartam hinni a szememnek (biztos elírták a mennyiségeket…), de aztán mégis. Így hangzik:
„Foszlós kalács (Lali)
645 kg liszt, 32 kg élesztő, 650 kg só, 65 kg vaj, 97.50 kg cukor, 250 lt tej 1280 drb tojás.”
Ebből összejöhetett pár kalács:)
És nem mellesleg azt is sikerült megtudnom belőle, hogy már régen is használták a „jó” jelzőt hátravetve [ennek a továbbfejlesztése a mondatvégi, jól:)] – lásd második kép: „19. Diós torta jó”.
4 hozzászólás a(z) “Hast alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül!” bejegyzéshez
Ez a sómennyiség kicsit túlzásnak tűnik. :-) Ez inkább csak bevásárlólista lehet.
nem próbáltam:) de szakácskönyvbe nem hiszem, hogy írtak volna bevásárlólistát…
mekkora koníhátok volt anno? vagy egy nagyüzemi pékségben laktatok?
nem. én nem is laktam ott (néhány nyarat kivéve). ez egy udvaros ház volt székesfehérváron (ma a pékség helyén fagyizó és cukrászda van), az udvaron egy pékműhellyel (? – nem tudom, hogy ez-e a korrekt szó, de volt benne két kemence, és mellette egy kis szoba, ami nagyon műhely jellegű volt).
arról viszont gőzöm sincs, hogy az ördögbe dagasztották meg ezt a tésztát…