Mit tehet a könyvtár a környezetért?


A bejegyzés az elmaradt múlt szerdai szeminárium vázlata. Próbáltam nem annyira pontokra szedni, és kicsit gördülékenyebbé tenni, de így is rengeteg minden kimaradt, ami szóban elhangzott volna. Így inkább gondolatébresztőnek szánom.

1. Szelektív gyűjtőpontok létrehozása

A használt elemek, háztartási kisgépek, izzók gyűjtése nem kíván túl sok helyet, és energiát, de nagyon sok lehetőséget kínál. Erősítheti a könyvtár szerepét, akár önálló intézményről van szó, akár egy szervezet egyik részéről. Saját tapasztalatom, hogy a könyvtár motiváló lehet egy nagyobb intézmény részeként a szelektív hulladékgyűjtés terén. Elég első körben csak a használt elemeket és izzókat összegyűjteni, aztán szépen lassan lehet bővíteni a gyűjtőkört, illetve rávenni a vezetőséget a szelekció elterjesztésére.

2. Energiatakarékos világítás és fűtés

Hála a különböző pályázatoknak, sok könyvtár újul meg vagy épül fel még mostanában is. Ezeknél persze fontos volt mindig is az energiatakarékosság, de manapság a legtöbb alternatív technológia szinte ugyanolyan áron hozzáférhető, mint a hagyományos. Nem kell pl. sokat matekozni, hogy egy LED-es világítás már akár egy-két év alatt megtérülhet, de akár egy mini biomassza-erőmű is sokat segíthet a fűtési költségeken. Furcsa, de nem sokat olvasni olyan könyvtári ajánlást vagy könyvtárépítészeti dolgozatot, ami kifejezetten ezzel a területtel foglalkozna.

3. Újrahasznosítás

Nagyon sok olyan hulladék kelektkezik a könyvtárakban és környékükön, amit újra lehet valamilyen formában hasznosítani. A legegyszerűbb pl. brikettálni a papírszemetet, de nem feltétlenül kell ilyesmire gondolni. A könyvtári hálózat nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy olyan megunt, lecserélt, elavult informatikai és egyéb eszközöket közvetítsen, ami a társadalom egy részének már nem kell, de nagyon is jó szolgálatot tehet máshol még. Így pl. lehet gyűjteni számítógépeket, mobiltelefonokat, könyveket, szemüvegeket, monitorokat, játékokat stb. Ezeket aztán a megfelelő csatornák felhasználásával célzottan a rászorulóknak lehet eljuttatni, és a könyvtárakban még bőven van annyi bizalma a társadalomnak, hogy ezzel megpróbálkozzunk.

4. Javítás

Egyre terjednek a különféle javító klubok, ahol érdeklődők, unatkozók, közösségi életre vágyók együtt javíthatják az elromlott gépeket, eszközöket. Az egyik ilyen kezdeményezés a Repair Café, aminek mintájára bárki hozhat létre ilyen közösséget, így nem csak a környezetvédelemért tehet a könyvtár, de közösséget és imázst is építhet.

5. Tanfolyamok

Akár az energiatudatosság, akár a szelektív hulladékgyűjtés, akár az újrahasznosítás területén indíthat a könyvtár képzéseket és tanfolyamokat, amelyeken akár az oktatás mellett fórumok keretében is megbeszélhetik a helyi közösség ilyen jellegű problémáit. Több könyvtár is indít ilyen zöld programokat, de létezik olyan digitális könyvtár is, amely csak az energiahatékonysággal és a megújuló energiaforrásokkal foglalkozik.


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .