Érdeklődés hiányában


A tervezett nyári tábor érdeklődés hiányában elmarad. Sajnos.

Nyilván nem volt jó a kommunikáció (bár hogy micsoda hőbörgés tud menni, ha egy fél szó nem tetszik a tisztelt honfitársaimnak…), de valahol mégiscsak kórkép erről az egész társaságról.

A gratulációkat tényleg hálásan köszönöm, csak hát azzal sokra nem mentem… Csalódás ez, nagyon sok szinten és módon.

Őszintén szólva örülök, hogy többé nem vagyok hivatalosan könyvtáros. Eljött az a pont, amikor már csak az érdekel, hogy meglegyen a doktorim, aztán meglátjuk mit hoz a jövő – könyvtárban vagy nem, valószínűleg nem ettől fogom magam jól vagy rosszul érezni. Egyelőre folytatom a tanítást, mert az jó, folytatom a könyvtáram fejlesztését, mert az is jó. Közben meg kezdem megértni a MANDA és a hasonló kezdeményezések pályán kívüliségét: ha valamit csinálni akarsz, azt nem ebben a szakmai környezetben fogod. Ezzel együtt igazából a klogot is lehúzhatnám a WC-n, nagyon lejtmenetben vagyunk, és értelme sincsen sok.

Meglátjuk.


13 hozzászólás a(z) “Érdeklődés hiányában” bejegyzéshez

 1. Ugyanakkor köszönet, és hatalmas elismerés azért, hogy ennyi energiát, lelkesedést, időt fektettél ebbe. Remélem, sőt biztos vagyok benne, hogy ez ha itt nem is, de máshol, máshogyan meg fog térülni.

 2. Tudom, hogy nem lehet ingyen megoldani egy ilyet, nem is volt a kínálatot tekintve sok a fizetendő összeg, meg nyilván csak én vagyok smucig /fordítom másra a pénzem önképzés helyett/, de mégis. Mégsem. Ossza meg mindenki ingyen a tudását pl. webes tanfolyam keretében, s ha arra sincs igény, akkor lehet depizni. A Manda rossz példa szerintem ide. Nem rég beszéltem a honlapjukért felelős fickóval, és azt mondta, hogy egyelőre az előkészítés fázisában vannak, de majd az uniós sok pénzből, meg bárkinek a véleményét beépíthetik a Mandalatba stb. stb. Mondtam neki, az én fordításomban ez egyelőre teljesítmény nélküli melldöngetést és pénzszórást jelent. Azt mondta, talán előreszaladtak kicsit a kommunikációval :)

  • Mivel itt a koncepció alapja volt a személyes részvétel, találkozás, ezért ezt nem lehetett kihagyni. Webes kurzus van annyi, mint a szemét, ez „valami más” lett volna. Ha sajnálod rá a pénzt, ám legyen, de ha tudsz jobbat, csináld, ne engem fikázz kérlek. Utánakérdeztem viszonylag alaposan, a kért pénz önmagában nem lett volna sok. Későn kezdtem, nem voltam aggresszív stb., de egy vándorgyűléshez vagy networkshophoz képest kifejezetten olcsó volt.

   A MANDA-t mit szakmán kívüli társaságot rángattam ide, a tényleges tevékenységük teljes figyelmen kívül hagyásával, ami momentán egyáltalán nem is érdekel.

   • Részemről fikázás nem volt, baszódj meg, mikor hirdetted, akkor is írtam olyasmit, hogy bőven korrekt az ár a kínálatért, csak nem nekem. Milyen jelentkezőszámmal lettél volna elégedett? BTW mit vártál a tábortól? Komolyan kérdem. (A mozgósítható szellemi potenciál mozgósítását?)
    Milyen látogatottsága volt a Meetoff rendezvényeknek könyvtárosok köréből? (Jó, nyilván nem lehetett tudni, ki könyvtáros a közönségben.) Én nem megyek emberek közé, ha nem muszáj, de ezzel nem mentegetni akarom magam :) egyetlen NWS-on voltam, mert fizette a cég, aztán egyértelmű volt, hogy nem nekem való. Pedig micsoda vándorpróféta lehetett volna belőlem, ha „szalonképes életre gyomoringer [nem] sarkantyúz…”!

  • 1) „Ossza meg mindenki ingyen a tudását pl. webes tanfolyam keretében, s ha arra sincs igény, akkor lehet depizni.”
   Nem értek egyet. A tábor lényege szerintem nem az, hogy ingyenes-e vagy sem, hanem az, hogy a közgyűjteményi területen kívüli tudást, megközelítésmódot (és előadókat) hozzon be ide. De ha az ingyenesség az érv, akkor fel lehet hozni, hogy az ingyenes könyvtári szoftverekre (Koha, VuFind, XC, DSpace stb. stb.) sincs komoly igény (még kipróbálás-szinten sem). De ha kiderül, hogy azért nincs érdeklődés a tábor iránt, mert minden potenciális hallgató a Coursera vagy a youtube/edu ingyenes kurzusait követi, akkor örülhetünk.

   2) A Manda (vagy korábban a Neumann-ház, NDA stb.) arra érv, hogy érthető, hogy a miniszterek miért nem egy létező közgyűjteménybe telepítenek új funkciókat, hanem a ellenkezőleg: a funkciónak hoznak létre új intézményt.

 3. Egyetértek az előttem szólóval.

  „…biztos vagyok benne, hogy ez ha itt nem is, de máshol, máshogyan meg fog térülni.”

  Jelenleg ott tartok, hogy 25 év sűrűsödik bele egyetlen projektbe. Ez pedig elég sok idő, különösen, hogy mennyi mindent csináltam eddig. De visszatekintve szinte félelmetesen logikusan egymásra épülő dolgok, pedig közben nem.
  Egész egyszerűen, csak összeillesztettem a mozaikdarabkákat.

  Mostanában három fő saroktételre tettem le filozófiámat:
  – Minden rosszban van valami jó.
  – Nincs rossz vagy jó döntés, csak döntés.
  – Minden múltban hozott döntésünknek kihatása van a jelenre.

  Ergó nincs lejtmenet, csak valami másnak a kezdete jön el. Hogy minek azt együtt kell kitalálni.

  Egy valamire azonban hagy hívjam fel a figyelmet. Nagy tervek, világ- és könyvtármegváltás idealista vagy naív megvalósítása azokon a módokon, ahogy próbálkozol nem fog működni.
  A miérteket majd levélben :-)

 4. Egy csomó mindent fel tudok hozni a mentségemre, de mind annyira magántermészetű, hogy max majd egyszer személyesen, bambi mellett. De nem ez a lényeg.

  Szerintem zárj be mindent, komolyan. A napi 8 után olvasd el, amit akarsz, a többi időt meg az energiát hagyd meg a családnak, a cimbiknek, az asszonynak, a bringádnak és így tovább.

  A könyvtárosoknál meg az utolsó majd leoltja a villanyt.

 5. Hát azért ez meglepett.Kicsit sajnálkoztam, hogy biztos nem férek bele korosztályilag a tábor résztvevői közé.Nem baj, gondoltam (amikor láttam a hirdetést), hogy na ez milyen jó ötlet legalább nő majd a kritikus tömeg, aki tud változtatni a dolgokon.Szóval sajnálkoztam, hogy én nem mehetek, de azt azért nem gondoltam, hogy elmarad, s éppen azért, mert nem jelentkeznek elegen!

  • Dehát nem volt semmiféle korbeli megkötés :) Ezt mindenkinek szántam, akit érdekelhet a téma…

 6. Ó, tudom, hogy nem volt, én csak azt hittem, hogy majd a fiatalok kitöltik a létszámot. Most már sajnálom, hogy nem jelentkeztem, vagy nem népszerűsítettem jobban. Tudod, hogy híve vagyok az önképzésnek. Megjegyzem szívesen adnék otthont a könyvtárban nyáron egy ilyen továbbképzésnek, kb. ugyanúgy, mint, amit magunknak csináltunk még veled anno. Lehet, hogy erre többen eljönnének, mint egy táborba! Mit gondolsz?

 7. Szerintem is jó kezdeményezés volt. Bár én csak most olvastam…
  Ne add fel!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .