Szintlépés


Mindamellett, hogy a jelek szerint a munkahelyemen is bíztatóan alakulnak a dolgok, a civil szakmai életem is egészen új lehetőségeket hozott. A legizgalmasabb dolog, ami vár rám most az ősszel, az a tanítás. Hülye dolog, ugyanis még az egyetem elején eldöntöttem, hogy tanítani, na azt nem fogok, és ezért aztán aktívan távolmaradtam mindenféle Kazinczy utcai rémségektől (de nem a Szimplától, ugye), megúszva a pepszit és a harmadik szakdolgozat megírását és megvédését.

Ehhez képest Ádámmal már jó ideje benne vagyunk a felnőttképzésben a Könyvtári Intézet hosztolásával, és a mostani feladat még közelebb visz az elkerülendő listára felírt tevékenységhez. A novemberem hétvégéit ugyanis Kalaznón fogom tölteni, ahol a helyi fiatalokat és felnőtteket fogom internet- és könyvtárhasználatra tanítani, a A Fejlődő Kalaznóért Egyesület szervezésében. Ez pedig azért izgalmas, mert pont ez az a típusú település, és ezek azok a fiatalok, ahol és akiknek a legnagyobb szükségük van tudatos és jó internethasználatra. Volt alkalmam 6 éve jó párszor megfordulni a helyi könyvtárban, ahol 6 számítógépen lehetett akkor óránként százasért netezni, és jellemzően 6-8 gyerek volt ott állandóan. Természetesen az iWiW-jócsajok/pasik-telefoncsengőhangok szentháromságban mozogtak a leginkább, és nem hinném, hogy sokat változott volna a helyzet azóta. Mellettük van az az idősebb korosztály, akik vállalkozóként, mesteremberként alapvetően érdekeltek az internethasználatban, hogy munkát találjanak, kommunikáljanak az állammal, és majd tarthassák a kapcsolatot a gyerekekkel, ha otthagyják esetleg az alig 100 fős települést.

A kihívás a dologban az, hogy olyasmiket kell nekem most pótolni a rendelkezésre álló időben, amit egyébként szerintem nem sok helyről kaphatnának meg, főleg nem szervezett képzés formájában. A tudatos internethasználatról, a biztonsági problémákról, az etikáról, a jogi problémákról, a hosszú távú következményekről, az alapvetően szükséges szemléletről nem igazán lehet sokat hallani, olvasni, természetesen a szokásos lózungok, esetleg egy-két prospektus kivételével. Kíváncsi lennék, hogy hány településen van ilyen jellegű képzés, amit akár a helyi könyvtáros indít el önszorgalomból, vagy akár a területileg illetékes MKE szekció szervez meg. Mindenesetre igyekszem jól felkészülni, és a gyűjtött tapasztalatokat valamilyen formában közkinccsé tenni, hasznosítani.

Photo by Wayan Vota


3 hozzászólás a(z) “Szintlépés” bejegyzéshez

  1. Javaslom az Informatikai füzetek c. sorozatot, elég jól összefoglalja az alap-középszintű tudnivalókat a köteteiben, sok középiskolában használják tankönyvként, én is ebből készültem fel a szám.techn.-magántanításra. Nem is drága.
    http://www.kiskapu.hu/index.php?BODY=Browser&OP=displayBooksToTag&TAG=informatikai%20f%C3%BCzetek .

    Ami most aktuális lehet: http://www.kiskapu.hu/index.php?BODY=Bookinfo&OP=details&ID=62245&VISIT=1&sz=bodnar-istvan-magyary-gyula&t=az-informatika-elmeleti-alapjai-if .

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .