HUMARC létrehozása Kohában


Alapvetően nincsen HUNMARC a Kohában, de ez „egyszerűen” megoldható. A különböző MARC leírási formákat ún. framework-ökben, keretrendszerekben tárolja a Koha. Ezek közt létre kell hozni egy HUNMARC keretrendszert (alapértelmezetten kitölti angol USMARC-kal), majd kitölteni / átírni a HUMARC-ban használt mezőkkel, almezőkkel. Nem mondom, molyolós munka (egyelőre nem is fordítom azt, ami nem kell feltétlenül), de aztán finom lesz az eredmény. Ha elkészültem, és valahogy ki lehet szedni a rendszerből, közzéteszem használatra.

Koha HUNMARC framework
Most-itt-tartok-állapot

Azért meg extra pluszpont, hogy minden mező-almező névnél külön lehet címkét adni az admin- és az OPAC-felületekhez (értsd: más fog megjelenni magyarázatként, névként a mező mellett).


Egy hozzászólás a(z) “HUMARC létrehozása Kohában” bejegyzéshez

  1. Ha esetleg elkészültél a HUNMARC framework-kel feltétlen számítok a közzétételre. Én is szerettem volna megcsinálni, ám nem volt sem időm és főleg kedvem. Igen, lusta voltam/vagyok… Leszek…
    Egyébként amióta a MOKKA lehetővé teszi a USMARC importot elég jól szedi le a KOHA a rekordokat. Nekem Debian alatt csak a karakterkódolással volt bajom. Beszélik, hogy Ubuntuéknál jó a dolog, én még nem teszteltem.
    Leírnád, hogy milyen környezetben hasznáéod a KOHÁdat?

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .