Debrecenbe kéne menni?


Tegnapelőtt lett vége a Networkshop konferenciának Debrecenben, aminek lett volna egy annyira érdekes része is, amiért megérte volna odautazni egy délutánra Pestről. Király Péter szervezett volna egy workshop-jellegű programozós összejövetelt, ahol konkrét kérdésekre konkrét válaszokat lehetett volna adni (kérdésekre példa itt és itt, Andris pedig külön erre az alkalomra hegesztett XML API-t a konyvtar.hu-ra).

Ehelyett azonban a könyvtáros-fejlesztő párbeszéd folytatása történt meg, leginkább könyvtárosok nélkül. Volt szó autentikációról, könyvtárközi kölcsönzésről, felelősségről, jogosultságokról. Mindez pedig nagyon szép, de mégis van egy nagyon nagy hiba. Az, hogy leginkább olyan kérdéseket boncolgattak, amiket nem nekik, hanem a Könyvtári Intézetnek kell feltennie és megválaszolnia. Persze, ha a könyvtárosok nem határozzák meg, hogy mi kell nekik, akkor a fejlesztőknek kell kitalálniuk, de ugye nem csak nekem fura, hogy a befőtt teszi el a nagymamát.

Ahogy én elképzelem azt, hogy jobb helyeken (Dánia, Svédország, Németország, USA stb.) hogyan működik ez: egy központi szerv, szervezet meghozza az általános stratégiát, amelynek viszont konkrét utasításai vannak a megvalósítási formákra (tehát megmondja pl., hogy központilag kell tárolni a felhasználókat, mégpedig tegyük fel LDAP-val; vagy azt hogy 5 éven belül minden könyvtárnak rendelkeznie kell katalógussal – amely azonban nem feltétlenül saját! -, és ezeknek a katalógusoknak kell tudniuk az OAI-PMH-t), amely formákat a fejlesztők megcsinálnak. Mindemellett pedig megteremtik a jogszabályi, szakmai hátterét ezeknek a fejlesztéseknek (lobbik, képzések).

Az, ami most benne van a könyvtári stratégiában szép dolog, de kicsit nesze semmi, fogd meg jól. 5 évvel ezelőtt buzzwordök, semmi lényeges konkrétum (de, az ODR és a MOKKA bibliográfiai adatainak egyesítése, na most ehhez képest azért elég erősen sulykolják a külön fenntartás szükségességét…).

Valami ilyesmit kéne szerintem csinálni. De megint ott tartunk, hogy semmilyen szakmai párbeszéd nem zajlik nyilvánosság előtt, a tömegek hallgatnak, nem mernek/akarnak beleszólni, részt venni. És ha ez nincs, akkor nincsen használható központi stratégia, és… Önfarkába harapó kígyó ez itt uraim.


3 hozzászólás a(z) “Debrecenbe kéne menni?” bejegyzéshez

  1. Vettem a kritikát, de egyrészt tőlem ennyi telik, bár igyekszek javulni, másrészt viszont próbáltam megszólítani mindenkit, akinek van víziója a könyvtár-informatikai rendszerekről. Nagyon örülnék, ha más könyvtári témák is kialakítanák a maguk fórumait, pl. a Networkshopon derült ki számomra, hogy a MOKKA kebelén belül mintha nem folyna szakmai diskurzus a katalogizálásról. A metaadat-szabványok (MARC, FRBR, RDA, EAD, DC stb.) szintén néhány könyvtáros személyes belügyének tűnnek, a besorolási rekordok, a szakozás színtén – lehetne sorolni. Bár az is lehet, hogy csak hozzám nem jut el a hír. Ezeknek mind van/lenne informatikai vonatkozásuk IS, amivel az informatikusoknak foglalkozniuk kell, sőt, mivel végső soron az informatikai rendszerekben lesz látható, hogy ezek a kérdések nincsenek megoldva, az informatikai rendszerek készítői néha jobban felismerik a problémákat, mint a nem informatikus könyvtárosok (nem vitatva azt, hogy másokat meg észre sem veszünk, félreértünk stb.). Továbbá nálad is, és másoknál is látom, hogy van egyfajta várakozás az OSzK-val, Könyvtári Intézettel, minisztériummal stb. szemben, ami érthető is, de a demokrácia, a demokratikus gondolkodás épp azt jelenti, hogy próbáljunk meg mi a saját eszközeinkkel mindent megtenni a ‘haladás’ érdekében, és ez valamilyen módon vissza fog hatni az egész rendszerre, többek között az említett intézményekre. Ahogy ti elkezdtétek a FITT-et, a KLOG-ot, az példaszerű, és lám (néhány év elteltével), már a KI is indított blogot.

  2. A kritika nem neked szólt, sőt. Pont az a várakozás szülte, amit te is említesz.

    A szabványokkal való ismerkedés persze, fontos fejlesztői szempontból, sőt, tényleg nekik fontos csak igazán. De én azt mondom, hogy ne ők döntsék el, hogy merre megy a szekér, milyen szabvány lesz használva a könyvtárakban. Egyszer már volt ilyen, és íme, itt van a kismillió IKR, egymással és önmagával kommunikálni képtelenül. Szerintem egy, központi akarat mondja meg (persze konszenzus alapján, bár kérdés, hogy milyen konszenzust várunk egy olyan szakmától, ami az XML szótól elszalad), hogy milyen irányba menjen a szekér.

    Szerintem itt első sorban nem arról van szó, hogy ki mennyire ismeri a problémát (és az nagyon gáz, hogy a saját problémáinkat nem ismerjük), hanem hogy az egyes fejlesztők nem igazán országos rendszerben gondolkoznak (mert mindegyik próbál terjeszkedni a piacon, az pedig nem annak kedvez, hogy a konkurenciához igazodjon). Ha gondolkoznának, akkor nem lennének kommunikációs problémák, beépülhetne a matarka, az epa, a mek, a másik opac stb.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .