A MOKKA-hangulat felmérésének eredménye


Az előzményeket nem taglalom, ebben a bejegyzésben és a hozzá kapcsolódó linkekből lehet pótolni, ha valaki kimaradt volna.

Az űrlapot kb. 5 perc alatt készítettem el Google Docs-szal, de azért érdemes a percre kitérni rá.

Gyorsan a kérdés és a lehetséges válaszok:

Kérdés: Meg van Ön elégedve a MOKKA jelenlegi működésével?

Válaszok:

  • igen
  • inkább igen
  • nem tudom eldönteni
  • nem érdekel
  • inkább nem
  • nem
  • nem használom
  • érintett vagyok, nem nyilatkozom

Egyetlen szempontom volt: minél többen válaszoljanak. Mivel a KATALIST döntő többsége kimondhatatlanul passzív (és ez legyen kritikai észrevétel is), olyan módon kellett feltenni a kérdést, hogy nehogy valami energiába vagy fáradtságba kerüljön a válasz.

Ezt egyrészt úgy értem el, hogy a felhívó emailbe rögtön ment az űrlap is. Nem kellett ide-oda kattintani, bejelentkezni, regisztrálni stb., egy katt és kész. Másrészt senkit nem terheltem le azzal, hogy egy igen/nem válasz elé állítom (nagyon kevés dologról tudnék ilyen egyszerűen véleményt alkotni, és amiről mégis, az biztos nem egy perc gondolkodás eredménye). A megadott válaszok mennyisége és skálázottsága lehetővé tette, hogy röptében szinte bárki megtalálja a neki megfelelőt. Először eszembe jutott, hogy szöveges válaszadási lehetőséget is adok, de elvetettem, mert egyrészt nekem nem lenne energiám a kiértékelésre, másrészt az újra a témától való eltérésre, súlyosabb esetben annak elmaszatolására adna lehetőséget.

Tisztában voltam azzal is, hogy ez a módszer lehetőséget ad bizonyos ferdítésekre, az eredmény meghamisítására. Nem volt ellenőrzés, hogy valaki szavazott-e már, így bárki tudta bármelyik válasz arányát növelni, tetszőleges mértékben. A válaszok kiértékelésénél mindenesetre ezt figyelembe kell venni. Hogy miért vállaltam ezt így, arra nincs jó válasz, talán a naív bizalom, amit sokszor érzek a könyvtárosok mint szakma iránt.

A válaszokat én három csoportba osztottam: lehessen negatív, pozitív és semleges véleményt nyilvánítani, és természetesen ezen belül is kellett árnyalni. A semlegeseket azért tartottam fontosnak, hogy minél szélesebb réteg érezze megszólítottnak magát, illetve azokat is be akartam vonni, akik valamilyen szempontból túlságosan érdekeltek a témában (fejlesztők, forgalmazók stb.).

Az eredményeket, sajnos mint mindent, lehet így is, meg úgy is magyarázni. Én részemről nem kívánom itt és most értelmezni (pedig mocorog bennem a kisördög), csak a puszta számokat teszem közzé:

igen 47 11%
inkább igen 140 32%
nem tudom eldönteni 38 9%
nem érdekel 4 1%
inkább nem 72 16%
nem 49 11%
nem használom 76 17%
érintett vagyok, nem nyilatkozom 7 2%
összesen 438

Ennyi. Ezek után már szerencsére nem az én dolgom a tanulságokat levonni. Köszönöm azoknak, akik szavaztak, akik pedig nem, azokat arra buzdítani, hogy a jövőben érezzék annyira fontosnak magukat és a szakmájukat, hogy kattintsanak egyet. Hogy a felelősségről, ami terheli őket az olvasók, a társadalom és az utánuk jövő szakemberek generációja (nem, nem az én korosztályom, hanem azok, akik most mennek egyetemre) felé, ne is beszéljek.

Az eredményt holnap reggel küldöm ki KATALIST-re. Addig ez itt egy prémium tartalomnak számító dolog :)

A felmérés letölthető táblázata (PDF).


2 hozzászólás a(z) “A MOKKA-hangulat felmérésének eredménye” bejegyzéshez

  1. Érdekes volt megnézni a szavazások időpontját, és hogy milyen irányba befolyásolta az eredményeket időnként az időben elgondolkodtatóan közel leadott szavazatok mennyisége :)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .