Egy éven belüli célok


Volt már arról szó, hogy a klog elérte célját, a magyar könyvtárosok és a könyvtárak (jellemzően iskolai könyvtárak, ennek érdekes lenne utánanézni, hogy hogy’s’mint, szerintem a KTE – meg az idei fiatal könyvtárosunk – keze könyékig benne van, hogy ilyen gyönyörű képpel élhessek) most már nem idegenkednek a web2.0-tól és attól a szótól, hogy Ni! blog. Sőt, egyre többen vannak, akik megosztják tudásukat, tapasztalataikat. És ez így jó.

Viszont: az iskolai, intézményi könyvtáraknak úgy vélem, lassan helyet kell harcolniuk maguknak az iskola, egyetem stb. szerverén belül. Ez kicsit olyan, mintha a könyvtár az épülettől 3 saroknyira lenne található, kicsit nem kitáblázva, kicsit eldugva, hogy azért aki nagyon keresi, megtalálja, de ne olyan könnyedén.

Egy könyvtár jellemzően nem önálló, így ahogy szervezetileg, fizikailag és pénzügyileg csatlakozik az anyaintézményhez, ugyanúgy kell virtuálisan is – nem hinném, hogy ezt sokat kéne ragoznom, pedig nyilván érdemes lenne.

Mindennek pedig az a vége, hogy egy év múlva, a klog 5. 4. születésnapját többek közt valószínűleg azzal fogom ünnepelni, hogy „kirúgom” az összes ilyen jellegű blogot – ha már addig nem teszem meg.

Félre ne értsen senki: nem azt akarom, hogy a könyvtárak ezentúl elessenek ettől a lehetőségtől. De harcoljanak meg a rendszergazdával, igazgatóval, rektorral, dékánnal, IT-managementtel azért, hogy virtuálisan is megkapják azt a helyet, amit fizikailag stb.

Éppen ezért, azzal párhuzamosan, hogy leépítem az intézményi blogokat, ígérem, létre fogok hozni egy tudástár-jellegű dolgot, amiben az önálló munkához szükséges információkat fogom gyűjteni, közzétenni (wiki, blog, ki tudja). És így emellett létrejöhet a klogon az általam már olyannyira és oly rég áhított szellemi műhely (amihez a tagok már réges-rég megvannak, olyannyira is, hogy kezdenek elszivárogni, de közben azért hálistennek jönnek az újabb kollégák is), mert egy virtuális, de valódi személlyel azért könnyebb közösen gondolkodni, mint egy könyvtárral – akár még ha csak egy fő alkotja az egészet (most éppen eléggé testközelinek mondható ez a helyzet részemről).


5 hozzászólás a(z) “Egy éven belüli célok” bejegyzéshez

 1. No de Dániel! Eddig sok esetben a könyvtári blogunk volt az egyetlen, ami működött – a gyakori szerverösszeomlásaink miatt. Nincs intézményi rendszergazdánk az összevonások óta, hanem egy külső, fenntartó által megbízott cég informatikus „kommandója” száll meg időnként bennünket. A fő tevékenységük abból áll, hogy elmagyarázzák, hogy mit miért nem lehet megcsinálni. Már ha egyáltalán kijönnek.
  Szerinted jókedvünkben indítottuk a dolgot a Klogon?!

  De ha a Klogon is nemkívánatosak lettünk, akkor szólj időben. Ugyan az intézményi szerverünk az utolsó, ahová vinném az iskolai könyvtári blogunkat, de ha nem maradhatunk, más megoldást kell találnunk. Viszont a Blog.hu-n és hasonló helyeken már nagyon hiányozna a WordPress. Megszoktuk, megszerettük.

  És mi lesz pl. a KTE blogjával? Sem irodánk, sem szerverünk, sem intézményi hátterünk nincsen.

  Én nagyon remélem, hogy csak rossz éjszakád volt, és bal lábbal keltél fel… Ha nem, akkor vége az iskolai könyvtárak blogreneszánszának :(

 2. Dani ne hagyd magad! Amelyik intézményi klog nem tudott eddig önállósulni ott más jellegű gondok is vannak.
  a kte csináljon egy tumblr-t és jóccakát

 3. @Anima: Azért ennyire nem szörnyű a helyzet! Egyrészt van az egy év. Másrészt meg biztos ki fogunk találni valamit hozzá, de ezt majd magánba, ha eljön az ideje :)

  A KTE az önálló szakmai szervezet, nem? De erre is van megoldás, ráadásul a KTE ugye nem könyvtár, tehát rá nem vonatkozik első körben az írásom (másodikban igen, de az megint sokkal későbbi dolog).

  Úgyhogy probléma nincs, most még biztos nincs változás, és ha lesz is, fájdalommentes lesz, ígérem!

 4. Szerintem is kéne még várni az intézmények körülményeinek-lehetőségeinek javulásra. Másrészt a klog, mint központi szolgáltatás(i modell) jól működik, mint általában a központi szolgáltatások. Hatékonyabb egy helyen megoldani, mint sok sok helyen erőlködni. No, de majd akkor egy év múlva meglátjuk…

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .