ELTE Könyvtári nap


konyvtarinapAvagy mi fán terem a bölcsészkönyvtár. Mondjuk.

Még a nyár elején jött Andris azzal az ötlettel, hogy mi lenne ha csinálnánk év elején egy olyan napot, amikor lehetőséget adunk a könyvtáraknak, hogy a szokásos szájhagyomány mellett más eszközökkel is sikerüljön népszerűségre (vagy egyszerűen csak ismertségre) szert tennie a hallgatók körében.  Persze nagyon bejött az ötlet, úgyhogy kis tökölés után belevágtunk a megszervezésbe.

Végül most ott tartunk, hogy jövő hét kedden, szeptember 15-én, 10.00-től 17.00 óráig 18 könyvtár fog standolni a Trefort-kertben, bemutatkoznak, beiratkoztatnak, szolgáltatásokat és katalógusokat ismertetnek, mindezt pedig úgy, hogy a diákságnak nem kell még az FSZEK-ig vagy az ELTE Egyetemi Könyvtárig sem elfáradnia. (Milyen szép lenne, ha az egyetemi könyvtárak egyfajta proxyként működnének a hallgatóság és a többi könyvtár közt: minden könyvtárnak lenne ott egy képviselete – vagy egy ember képviselhetne többet is akár -, és onnan lehetne ügyet intézni, beiratkozni, kölcsönzést visszaadni, megrendelni…)

Ezzel párhuzamosan pedig fél 12-kor egy kerekasztal-beszélgetés is lesz a nagyközönségnek nagyrészt arról, hogy mit is jelent egy könyvtár a hallgatók életében, tanulásában, tanításában, és hogy milyen olyan dolgok vannak, amiben még mindig újat tudunk mondani. Vezetője Kiszl Péter lesz, de ott lesz Nagy Anna az FSZEK-től, Vasas Lívia a SOTE Könyvtár igazgatónője, az ELTE Könyvtártól Kálóczi Katalin és Szögi László, a Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtárától Nagy Zsuzsanna, valamint Szegedről Kokas Károly is, sőt, Strbka Eszter mint hallgató is részt fog venni a beszélgetésen. Személy szerint nekem van elképzelésem a témáról, de szerintem nagyon izgalmas és tanulságos dolgokat lehet majd hallani, úgyhogy kíváncsi vagyok rendesen.

A délutáni programot (15.00-tól) pedig Kóródy Judit (Infodok) fogja vezetni, amely már kevésbé a nagyközönségnek, mint inkább a könyvtárszakosoknak és a szakmának szól. Konkrétan a könyvtári gyakornokképzésről lesz egy workshop-szerű esemény. A fő vonulat a vállalati (piaci szférában tevékenykedő) könyvtárak lehetőségeiről, igényeiről, kínálatáról fog szólni, így a további részt vevők Farkas Éva (CHINOIN Gyógyszer és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt. Könyvtár), Kaposi Ilona (MOL Rt. Könyvtár), Köntös Nelli (ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszék) és Szivi Erzsébet (Corvinus Egyetem Könyvtára) lesznek, természetesen volt gyakornokokkal együtt. Sajnos rám ez már annyira nem vonatkozik, de ezen is ott leszek, az biztos.

Végül a részletes program:

10:00-17:00 A rendezvényen nagyobb budapesti könyvtárak külön standokon mutatkoznak be a látogatóknak, akik helyben beiratkozhatnak, érdeklődhetnek a szolgáltatásokról, vásárolhatnak a könyvtárak fölöspéldányaiból. Új szolgáltatásokkal mutatkozik be a Könyvtárportál is, melyet a helyszínen több gépen is ki lehet majd próbálni.

11:30-tól Kerekasztal-beszélgetés kezdődik a könyvtárak jelenéről és jövőjéről, szerepükről a felsőoktatásban.

15:00-17:00 Szakmai beszélgetés, ahová könyvtárosokat, információbrókereket, oktatókat és hallgatókat egyaránt várunk. A workshop a könyvtári gyakornokok helyzetével, a velük szemben támasztott elvárásokkal fog foglalkozni.

Ha pedig jönnétek ti is, csak katt:


3 hozzászólás a(z) “ELTE Könyvtári nap” bejegyzéshez

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .