Omeka


Régen volt már tartalomkezelő rendszer (aka CMS) bemutatása, de most itt a kitűnő alkalom, amelyre az ürügyet az Omeka szolgáltatja.

A lényege, hogy a fontos és hasznos információhoz és tudáshoz hasznosan férhessünk hozzá. Dan Cohen hozott két képernyőképet, hasonlítsuk össze:

Na, erre (is) jó az Omeka. Áthúztam az egész About lapot, elég lelkesítő.

Az Omeka, mint az itt szereplő CMS-ek általában, ingyenes, nyílt forráskódú, és amivel már kicsit egyedül van (bár ebben a WordPresst nem tudom mennyire veri), két mozdulattal telepíthető, így kb. 5 perc alatt összerakható egy online kiállítás. A célközönség főként a kutatók, múzeológusok, könyvtárosok, oktatók köréből kerül ki.

„Érdekes lehet” fícsörök: témák tervezése, kiállítás készítése, címkézés, dropbox, iPaper, kiállításépítő, MyOmeka, blogger, együttműködő és geolocation pluginek, Dublin Core, W3C és 508 szabványoknak megfelel, adathordozó eszközök, kiterjeszthető és testreszabható mezők, RSS/Atom megosztás.

Példák: Digital Worcester, Euclid Cooridor, Experiencing Medieval Places, Object of History, Catawba River Docs, Gulag: Many Days, Many Lives

Működtetéséhez Apache szerver, PHP5 és MySQL5 kell, semmi több. Jelenleg 6 témát és 10 plugint lehet telepíteni hozzá (többek közt a Zoterohoz szükséges COinS plugint is…).

Telepítése 7 egyszerű lépésből áll:

  1. Le kell tölteni és ki kell csomagolni az Omekát.
  2. Nekünk tetsző nevű mappába fel kell rakni a szerveren.
  3. Az archives mappát és tartalmát írhatóvá kell tenni.
  4. Be kell állítani a MySQL adatbázist a megfelelő hozzáférésű jogokkal.
  5. A db.ini fájlban az X-eket írjuk át az adatbázisunk megfelelő adataival.
  6. Nyissuk meg az URL-t, ahova az Omekát raktuk, és nyomjuk meg az install gombot.
  7. Töltsük ki a formot, aztán hajrá neki!

Viszont mielőtt nekiállunk, ki lehet próbálni egy demót is (valaki épp átálította a jelszót), lehet vele játszani. Ha pedig elakadunk, akkor egy elég alapos dokumentáció segíthet (természetesen angol nyelven).

Az egészért pedig a Center for Media and New Media felelős.


Egy hozzászólás a(z) “Omeka” bejegyzéshez

  1. Szia!

    Az egyik kolléganőmmel kipróbáltuk, sajnos bugos. Szégyen, de Firefox alatt nem tölti be rendesen a stíluslapokat IE alatt meg igen. :(
    Rosszul hivatkozik rájuk ( xyz.css-el a /xy.css helyett, magyarán felcseréli a slash-t és a backslash-t az útvonalban.)
    A hivatalos fórumon tudnak a problémáról, de érdemi segítséget nem adtak. Nekem úgy tűnik, hogy a Firefoxra hárítják a dolgot.

    http://omeka.org/forums/topic/not-displaying-with-firefox

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .