Saját katalógus készítése Zoteroval


Figyelem!!! Az itt következő leírás jelenleg – az OSZK-n kívül – Magyarországon nem működik. További részletekért keresse könyvtárosát vagy integrált könyvtári rendszer-forgalmazóját!

Trevor Owens nevét mint a Zoterot fejlesztő csapat főnökét ismertem meg, és a most is egy ilyen témájú írást szeretnék ajánlani minden csináldmagad-lelkületű könyvtárosnak.

A megoldandó küldetés a meglévő könyveinek a Library of Congress osztályozási rendszerének megfelelő katalogizálása volt. Ezt a LibraryThing is tudja, de pénzes felállásban, ami érthető módon nem vonzó, mikor ott van a Zotero.

  1. Könyvek begyűjtése a Library of Congress katalógusából.
  2. LC szám és cím kimentése (ehhez magunknak kell reszelni a hivatkozási sablont, de ez nem nagy ügy…).
  3. Egy tetszetős sablonban a katalógus kinyomtatása.

Ennyi. És hogy mindez miért jó? Mert a Zotero segítségével olyan dolgokat lehetett megjeleníteni (és úgy), amiket egyébként nehezen, pl. súlyozott címkefelhő, de ezen kívül is sokkal szebb megoldást szállít a Zotero, mint egy szimpla szövegszerkesztő.

Nemsokára én is kipróbálom, és akkor megmondom az őszintét.


2 hozzászólás a(z) “Saját katalógus készítése Zoteroval” bejegyzéshez

  1. Megint egy kis mikromarketing, a Könyvtárportálhoz csatlakozó Könyvsegéd eszköz szinte bármely hazai OPAC-ot Zotero kompatibilissá tesz majd, legalább a cím, szerző, év és azonosító átvétele erejéig. Előzetes dokumentáció:

    http://konyvtar.info/wiki/Könyvsegéd

    Folyt. köv.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .