Hasznos apróságok papírból (frissítve)


A poszt a MOME Könyvtár honlapján már egyszer szerepelt, de ez van annyira szeretem-kategóriás, hogy ide is kikerüljön.

Az itt következő dolgokhoz nem lesz másra szükséged, csak papírra, egy nyomtatóra (az sem baj, ha fekete-fehér, de jobb a színes), egy ollóra és némi türelemre. Az eredmény pedig nem csak szép lesz, hanem hasznos is, úgyhogy megéri az időt és fáradtságot.

  • A Printable Paper lapjáról egyszerű papírsablonokat lehet letölteni, több százat, vonalasat, négyzetrácsosat, kottásat, amilyet csak tetszik – keresni kategóriák alapján és szabadszavasan is lehet. Egy hibája van: csak előre megadott papírméretek közül válogathatunk, de ezen segít a Print Free Graph Paper, ahol ugyan csak 8 mintájú papírt lehet választani, viszont a méretet, hogy A4 vagy Letter legyen, illetve a papíron szereplő háló mértékegységét (inch vagy milliméter) már mi adhatjuk meg. Végül pedig szintén nagyon hasznos lehet egy bármikor zsebből előrántható papírvonalzó (az sem baj, ha rántás közben elszakad, nyomtatunk újat, ugyebár) – van köztük centiméter és inch vonalzó egyaránt.
  • Ha papírok, akkor hasznos lehet ez a gyűjtemény is, ahonnan különböző rácsozású lapokat lehet beszerezni. Vázlatkészítéshez, tervezéshez kiváló lehet, főleg, ha épp nincs nyitva az Ápisz.
  • A BookletCreator egy feltöltött PDF lapjait rendezi úgy, hogy az eredmény kinyomtatása után egy könyvet kapjunk, amelynek lapjait már csak össze kell hajtani egymásba ügyesen. Opcionálisan lehet jobbról balra is rendezni a lapokat, ha valaki héberül vagy arabul akar olvasni, sőt, azt is be lehet állítani, hogy hány oldal szerepeljen egy füzetecskében, azaz egy PDF doksit hány részre szedjen szét.
  • Karácsonyi ajándéknak sem utolsó az az ügyesség, aminek segítségével egy A4-es (vagy hasonló nagyságú) papírból néhány mozdulattal CD/DVD borítót kreálhatunk. A dekoráció pedig ránk van bízva, lehet kreatívkodni, vagy ha zenei CD-ről van szó a paper cd case segítségével egyszerűen tudunk nyomtatni számlistát is hozzá (itt is meg lehet adni elég sok paramétert, többek közt hogy csak sima papír- vagy műanyag tokot szeretnénk csinálni, mekkora papírra – A4 vagy letter -, illetve a betűtípust – ez csak akkor lényeg, ha nem európai, azaz japán, kínai vagy koreai tokot óhajtunk készíteni).
  • Megfelelően erős papírból állati olcsó pénztárcát néhány órás munkával lehet készíteni, és ha találunk hozzá mintát, a legkúlabb tárcából varázsolhatjuk elő a bérletet vagy az aprót a kávéra. Ráadásul egy kis finesszel még vízállóvá is tehetjük.
  • Amióta kint van az asztalomon, az egyik legnépszerűbb cucc (az origami khm… kutya mellett) a 12 oldalú naptár, hatoldalú oldalakkal (matematikaiul dodekaéder a neve). Ezt is saját beállítások alapján lehet nyomtatni, a forma (van „normális” 12 oldalú és rombikus dodekaéder is) az év, a nyelv (magyar is van!), a kezdőnap és a formátum (PDF, ill. PostScript) kiválasztása után már csak ki kell nyomtatni és össze kell szenvedni. A normális naptár összeszereléséhez itt, a rombikuséhoz pedig a generátor oldalán legördítve van leírás.
  • Másik megoldás a naptárkérdésre a David Seah által kreált Compact Calendar, amihez szükség van sajnos egy táblázatkezelőre is. Cserébe egy nagyon szép és használható naptárat kapunk, amelyben jelölhetjük a számunkra fontos napokat is. A 2008-as magyar verziót Till Zoltán készítette el, remélem, hamarosan elkészül a 2009-es is…
  • Jegyzetelni művészet, ezt szerintem mindenki tapasztalhatta már, aki ült előadáson. Ehhez számtalan ötlet, módszer van (az egyik legkényelemesebb a szomszédét lefénymásolni), de az biztos, hogyha a papír adja a formát, akkor hibázni már nem lehet nagyot. Ez pedig a Cornell-módszer, ami kb. abból áll, hogy balra egy oszlopba írjuk a fő gondolatokat, szempontokat, kérdéseket, jobbra a fő részbe jegyzetelünk, alulra pedig az összefoglaló jön. Ehhez a módszerhez lehet sablont készíteni szövegszerkesztőben (itt speciel Word, de nem kunszt mással sem megcsinálni…), vagy akár nyomtatható PDF-et is.
  • Ha nincsen főnök aki ostorral hajt, akkor nyomtathatsz magadnak is. Persze ez sokkal barátságosabb, meg jobban is néz ki, de talán segít elvégezni a napi teendőket. Egy listát kell összeállítanod, azon pedig a feladataidat kell összeszedni, mindegyiket pontozva, majd pedig azt számolni, hogy egy nap hány pontot tudsz összegyűjteni az egyes feladatok elvégzésével. Így már csupa móka s kacagás, akár még a vizsgaidőszak is.
  • A PocketMod apró jegyzetfüzet, hasonló a Booklethez, csak itt a tartalmat is nekünk kell bele előállítani. Rakhatunk bele naptárat, jegyzeteket, tippeket, puskát ilyenre még csak nem is gondolunk, akármit. Az oldalról le lehet tölteni egy kis segédprogramot, ami tetszés szerinti PDF-fájlt átalakít nekünk PocketMod-kompatibilissé, így még egyszerűbb a dolgunk. Itt vannak további tippek, hogyan hasznosíthatjuk ezt az eszközt: általános összefoglaló, PocketMod kölyköknek, térképek és PocketMod.
  • Végül pedig, ha már tervezünk, akkor csináljuk azt elegánsan: ez a letölthető tervező-sablon számtalan célra elérhető – naptár, kreatív ötletek, jegyzetelés, egészség, GTD- (Getting This Done) összefoglaló, receptek, valamint ezekhez különböző, nagyon szép fedők.

A második körben pedig pár ötletes, jófej plakát:

A bejegyzés összeállításához a Lifehacker Top 10 Printable Paper Productivity Tools című bejegyzését vettem alapul.

Update: elkészült a 2009-es „Dávid naptár” (David Seah: Compact Calendar) magyar verziója is, letölteni továbbra is Till Zoltánnál lehet.


3 hozzászólás a(z) “Hasznos apróságok papírból (frissítve)” bejegyzéshez

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .