Már megint jön…


Akárhogy is számolom, 30-nál sokkal többet nem kell aludni az új Ubuntu rilízhez, szám szerint a 8.10-hez, név szerint az Intrepid Ibexhez. Tegnap/ma jött ki az 5-ös Alpha, ennek alkalmából a bejegyzés (azt senki ne kérdezze, hogy miért nem a 3-as vagy egyenesen az 1-es megjelenésekor írtam…).

Későn ébredő hallgatóin kedvéért: a számozás úgy van, hogy az első (pont előtt rész) az évet jelenti (esetünkben 2008-at, egyébként hónapra pontosan fél évenként jön ki az új verzió), a második a hónapot (október, a.k.a. X 10). A név az ABC szerint változik, és nagyrészt madár (a 8.04-es Hardy Heron névre hallgatott). Még egy tudnivaló: két évente adnak ki LTS, azaz Long Time Support verziót, ami nagyrészt szerverek üzemeltetőinek jó (illetve a nálam kevésbé sznoboknak, akiknek nem az új, hanem a stabil kell). Ez azt jelenti, hogy két évig folyamatosan javítják, fejlesztik, így nem kell félévente teljesen frissíteni a rendszert. De ez engem személy szerint annyira nem mozgat, nekem friss hús kell, ropogós, ronda egy alak vagyok, tudom.

Egyébként szép lesz, az új, 2.24-es GNOME fog futni alatta, X szerver is lesz benne 7.4, sőt az is lehet, hogy még Ádámnak is menni fog a wifije… Sok-sok fícsör olvasható itt.


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .