Bibliocommon


A The Shifted Library-n* csíptem a hírt, miszerint a Bibliocommons, amely gyakorlatilag a könyvtári gyűjteményekre épít szósöl netvörköt éles rendszerként működik a kanadai Ontario állambeli Oakville könyvtárának OPAC-jában. (A hír eredetileg a LibraryJournal-ban szerepelt.)

bibliocommons

A kezdőlapon virító Play Wii for Fwii in the Librawii-dologra szeretném felhívni külön a figyelmet, nem tudom eldönteni, hogy ez most borzalmas vagy inkább gyönyörű.

A rendszer lényege, hogy a könyvtári tartalmakhoz gyűjti a közösségi információkat, tudást, tehát az idea nagyon nem új, de a megvalósítása már annál inkább, ugyanis nekem úgy tűnik, végre megvalósult a katalógus és a könyvtári honlap tökéletes integrációja – ami el volt választva, újra egyesítetett.

Az egyik nagy újdonság, hogy az olvasójegy vonalkódja helyett felhasználónévvel lehet belépni – furán hangzik, de ilyen még szinte sehol sincsen, pedig annyira egyszerű lenne… Továbbá azt sem érdemes kihagyni, hogy az oldal terminológiája egyre inkább hasonlít a Facebookéra (ld. connect, network stb.). A lehetősésket listája is alaposan meghízott: lehet értékelni, hozzászólni, címkézni, listázni, ajánlani, tematikusan bögészni, kontextuális segítséget kapni, természetes nyelven kommunikálni (nem pedig könyvtáros szaknyelven), barátokkal megosztani, hasonló műveket böngészni, polcokon keresni borító alapján, sőt: a katalógusba saját vagy egyéb releváns adatokat, tartalmakat feltölteni. És ami a legszebb, hogy ezek a felhasználó által generált tartalmak nincsenek annyira eldugva, mint sok más helyen, hanem egyből a címlapon kapjuk őket.

opl opac

Mivel még csak béta, ezért nagyon várják a felhasználói visszajelzéseket, ezt elősegítendő pedig egy versenyt is meghirdettek, aminek a végén nyeremények várják a t. olvasót, az első például két szabadon választott kanadai könyvtár meglátogatása a családdal (és ez nem olyan hajnali vonattal odautazós, könyvtár megnézős, este visszajövős, hanem három napos, mindent kifizetős utazás). Pontokat pedig címkézéssel, korajánlással, hasonló címek keresésével stb. lehet gyűjteni, tehát nem igazán megerőltető a dolog.

A blog fotógyűjteményében még van egy csomó képernyőkép, ezenkívül pedig el lehet szórakozni a tesztkatalógussal is.

Én sajnos nem tudtam teljes mélységében bejárni az oldalt (nem vagyok sem kanadai, sem kanadai könyvtári olvasó), de amit láttam belőle, az is bőven elég volt arra, hogy vérezzen a szívem. Nekünk miért nincs ilyen…? Kicsit úgy érzem magam, mint azok, akiknek a szemét Trabival szúrják ki, de tudják, hogy Audi R8-at is kaphatnának, ha elismernék az aurókereskedőik, hogy az Audi is közlekedésre alkalmas autó (van neki kereke, a betöltött üzemanyagot mozgási energiává tudják átalakítani stb.).

Audi R8


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .