Picasából Flickr-re? Simán!


Régi vágyam teljesült (félig) a tapir által megosztott Lifehacker-ajánlásban: egy olyan gomb a Picasába, amellyel a Flickr tárhelyünkre lehet feltölteni a képeket (igazából már több, mint egy éve fejleszti a srác, de még így is újdonság nekem). Egyszerű a telepítése: kell hozzá egy Flickr Uploadr és egy Picasa. Ezután csak egy linket kell megnyitni a Picasával (csak rá kell kattintani, a Picasa fogja tudni a többit), és voilá, máris ott figyel az új gomb a lenti ikonsorban.

picasa2flickr button

És hogy ez miért jó a könyvtáraknak? A képgyűjtemények offline kezeléséhez kevés annyira kiforrott és használható eszköz van, mint a Google által felvásárolt és továbbfejlesztett Picasa. A weben viszont egyértelműen a Yahoo! tulajdonában lévő Flickr a király. A kettő között pedig sajnos nem nagyon van volt eddig átjárás, mivel természetesen egyik cég sem szerette volna a másik helyzetét megkönnyíteni.

A picasa2flickr plugin ezt a hiányt pótolja, méghozzá nagyon egyszerűen. A Flickr-nek nyitott az API-ja, ennek segítségével lehet feltölteni a képeket, az exportot pedig a Picasa Blog this! funkciója teszi lehetővé (XML-ben kitolja a kép URL-jét és címét egy szerverre, ami aztán átteszi a Flickr-re – a címkékkel és geotagekkel nem tudom mi történik, sanszos, hogy azoknak búcsút lehet mondani, ki kell próbálni).

Üröm az örömben (és ezért a „félig”): Linux alatt nem működik ez a feature. „Szerencsére” a könyvtárakban nem is nagyon használnak Linuxot, így ez komolyabb fennakadást nem fog okozni azokon a helyeken, ahol a képeket ilyen módon publikálják.


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .