Az újszülött


Tegnap végre összeült kb. 20 ember, köztük az MKE elnökségéből is többen, hogy megalakulhasson az MKE-n belül egy új szekció. (Név még nincs, mert végül két névváltozat futott be, holnap estig még zajlik a szavazás a Google Docs-on.)

Nem mondom, hogy korszakfordulóként értékelem, de amikor Ádám odasúgta, hogy gondoltam volna-e ezt, amikor elkezdtem az élet és könyvtárat írni most már két és fél éve, hát jólesett.

A lényege az, hogy az átlagéletkor kb. 30 év lehet (nem kirekesztésnek írom, őszinte tiszteletem minden idős iránt, aki eljött), és kivételesen nem egy olyan szekció, amely a felhasználó – könyvtár relációban bizonyos funkciók mentén szerveződik (ld. tájékoztató könyvtárosok, helyismereti könyvtárosok, könyvtárostanárok stb.), hanem inkább a könyvtárosoknak szól. Az én álmom inkább a könyvtárosok képzése, felzárkóztatása volt, de az elég gyorsan kiderült, hogy szerencsére ennél azért diferenciáltabb lesz a program, szó lesz a technológiák hasznosításáról is, ld. UTCA, könyvtár-portál stb. Persze lassan őrölnek errefelé a malmok, úgyhogy lesz még kis idő, mire ebből lesz valami.

És hát nagyon jó lenne egy pozitív könyvtároskép felépítése a magyar állampolgárokban. Ez így nagyon tág és semmitmondó, de a mindennapi élet során tudatos magatartással ezt meg lehet valósítani.

A legközelebbi (és egyben első) nagy meg- és bemutatkozás a Vándorgyűlésen lesz, Szombathelyen, addig kell összeszedni valami stabil 3 óras programot. Ez valószínűleg nem fog nehézséget okozni, hiszen mindannyiunknak van mondanivalója, úgyhogy lehet készülni :)

Továbbra is várunk mindenkit a szekcióba (ehhez nem kell más, csak látogassatok el az IT Szekció klogra, ott regisztráljatok be a Google Groupson, töltsétek le és ki a PDF-et, és küldjétek vissza beszkennelve vagy faxon)!

Akartam én még többet is és értelmesebbet is írni, de szétdurran a fejem.


6 hozzászólás a(z) “Az újszülött” bejegyzéshez

  1. én első kanyarban feliratkozni próbáltam a listára, de ez se jött össze, úgyhogy ezek után el kell gondolkoznom: tényleg ez a szekció-e az, aminek pont rám van szüksége. :)

    valóban meghívásos?

  2. nem, nem tudom mi lehetett a probléma… de nyugodtan dobhattál volna egy mélt :) (sokan megtették… meg katalistre is kiment stb)

    be akarsz lépni? ;)

  3. hm, asszem a fogalmat is eltévesztettem… a Google Groups-ba próbáltam belépni, h hozzászóljak a dolgokhoz, és az nem sikerült. de ma már nem is bánom. :)

    persze, én is olvasom a katalistet. ;)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .