Halottat könyvtáráról…


LibraryThingA LibraryThing igazán hálás téma, oldalakat lehetne megtölteni a különböző lehetőségeinek bemutatásával. De tényleg. Lehet, hogy legközelebb IKR-en erről fogok írni, nem a Koháról. (10 oldalt kell összehazudírnom róla – érdekes lesz…)

Most éppen az I See Dead People[‘s Books] csoportra sikerült rábukkannom, illetve éppen 2pac-éra (aki értetlenül néz, az sürgősen pótolja lemaradását, kultúrtörténeti alapvetés ;) ). A projekt lényege, hogy halott emberek könyvtárát rekonstruálják. És hogy ez miért jó? Egyrészt, mert ajánlónak nem rossz (és ha valaki éppen szakdolgozik pl. Hemingwayből, mekkora dobás, hogy a könyvtárára, mint létező entitásra hivatkozhat), másrészt pedig ki gondolta volna, hogy 2pac Machiavellit, Orwellt, Thomas Mertont és Marquezt olvasott?

Összesen 36 híres halott ember könyvespolcán lehet böngészni, köztük olyanok is szerepelnek, mint Leonardo da Vinci (a könyvespolc építése éppen haldoklik), Wolfgang Amadeus Mozart, Rembrandt (még épül), Ernest Hemingway, Ezra Pound, Charles Darwin (ez is még épül) és Marie Antoinette. Magyar vonatkozásban csak Danilo Kis tűnt föl, de ilyet végülis (majdnem)bárki csinálhat, van a projektnek egy wiki-oldala, ott lehet jelentkezni, valamint lehet ajánlani fórumban is, ott is potyognak az ötletek szép számmal.

Magyar részről szerintem kapásból fel lehetne sorolni egy rakat könyvtárat, amit lehetne és érdemes lenne rekonstruálni (írók, költők, államférfiak stb.). Ami sajnos ehhez kéne, az az, hogy legalább 90%-osan fent legyen a weben a teljes magyar könyvtermés, mert enélkül nehéz lenne mondjuk Széchenyi vagy Kölcsey könyvtárát helyreállítani – a hitetlenkedőknek mondom, hogy Benjamin Franklin is fent van, aki pedig még korábban élt e két úriembernél… Van valakinek kedve egy ilyen szekciót elkezdeni?

Játéknak és komoly munkának is jó.


3 hozzászólás a(z) “Halottat könyvtáráról…” bejegyzéshez

  1. Még a 70-80-as években az ELTE magyar tanszékén kedvelt szakdolgozati téma volt egy-egy magyar író könyvtárának bemutatása. A rekonstrukciót természetesen a dolgozatíró az alkotó tanulmányai, naplói, irodalmi művei alapján készítette el. Magam is ismerek egy ilyen szakdolgozatot – Németh László könyvtáráról.
    A LibraryThingen is így rekonstruálják a bemutatott könyvtárakat? (Sajnos, minimális az angol tudásom, ezért nem tudom magam kideríteni.)

  2. Igen, valahogy így. Ahogy néztem, nagyrészt könyvtárosok készítik el, na persze erős rajongói támogatással.

    Ehhez a Németh László könyvtár-rekonstrukcióhoz (és készítőjéhez) hogyan lehetne hozzáférni? Mókás lenne összerakni :)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .