Magyar Könyvtárosok Egyesülete, IT Szekció, csókolom


Kiküldtem a felhívást a Katalistre végre (csütörtök óta toltam magam előtt, hol a megfogalmazott szöveget nem találtam, hol magamat), jönnek is az érdeklődők szép számmal (igaz, azt nem nagyon értem, hogy ha oda van írva a levél végére, hogy melyik emailcímre várjuk az érdeklődő emaileket, akkor miért nekem küldi 20 ember is), alakulni is fogunk, HSD nemsokára áttolja az aláírandó szöveget.

Saját olvasóimnak: az IT jelen esetben az Információs Társadalmat jelenti, de a gyakorlatban legalább ennyire fog Information Technologyt is jelenteni, amint ez gyönyörűen látható a következő három pontban is:

  1. A társadalmi-informatikai változások figyelése és elemzése a könyvtári munka szempontjából. Az új médiumok, publikációs módszerek és platformok, információ-hordozók megjelenése kihat mind a könyvtárosok munkájára, mind munkaszervezési szempontokra és a jövő könyvtárainak szerkezetére, szervezetére.
  2. Tájékoztatás az informatika új lehetőségeiről, módszertani segédletet adni ezek könyvtári felhasználásához, valamint ajánlásokkal növelni az egyes rendszerek közti átjárhatóságot. A munkába szeretnénk bevonni szoftverfejlesztő cégeket is.
  3. Önképzés és a tapasztalatcsere, hogy a használói érdekeket szem előtt tartva a technológiák könyvtári felhasználását, módszerek és eszközök adaptációját, az újdonságok közti szelektálást segítsük, illetve abban egymásnak segítséget nyújtsunk. Szeretnénk mindezt az éves vándorgyűlések által lehetővé tett szekcióülések és más szakmai programok keretében keretében megvalósítani, illetve az elektronikus kapcsolattartás elterjedt formáiban folyamatosan eszmét cserélni.

Az MKE meg erre található. Csöndben jegyzem meg, hogy nem előzmény nélkül indulunk: szellemi elődünk az MKE Elektronkus Könyvtár Szekció (MKE EKSz), ezelőtt 11 évvel indult, azóta meg is halt. Béke poraira. Állati nagyra tartom még mindig, azt amit csináltak.

Egy kicsit olyan érzésem van ettől függetlenül, hogy mi ilyen „megmondjuk-hogy-milyen-egy-jó-honlap” jellegű társaság leszünk, legalábbis az első benyomások alapján. Egyelőre azonban folyik (folyna) a brainstorming az IT Szekció blogon, oda lehet bekommentelni az ötleteket, illetve az ott található emailcímen (itszekcio kukac gmail pont com) lehet jelentkezni, okosságot mondani. Meg majd lesz levlista. Is.


2 hozzászólás a(z) “Magyar Könyvtárosok Egyesülete, IT Szekció, csókolom” bejegyzéshez

  1. Hát talán azért neked küldik, mert a megadott címről a levél visszapattan. Én oda küldtem. csókolom :) Szóval ezúton jelzem, hogy az ötletet támogatom

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .