Nyílt levél a könyvtárigazgatókhoz


Tisztelt Könyvtárigazgató Asszony/Úr!

A magyar felsőoktatásban résztvevő diákok nevében teszem közzé ezt a nyílt levelet. Fel szeretném hívni a figyelmüket egy olyan lehetőségre, amely nemcsak megkönnyítené a könyvtárhasználó diákok életét, de a könyvtárak költségeit is csökkenthetné.

Ez a diákigazolványon szereplő vonalkód. Mivel a gépesített kölcsönzés a vonalkódos azonosításon alapszik, ezért úgy vélem, felesleges minden könyvtárnak saját (és természetesen mindegyik mástól különböző) olvasójegyet adnia a diákoknak, amelynek előállítása némely esetben nem is olcsó.

Tisztelettel azt szeretném megkérdezni, hogy mi akadálya van ennek a már meglévő kártyának a használata?

Köszönettel:

Takács Dániel, negyedéves hallgató, ELTE BTK

… és Magyarország további több százezer hallgatója.

Ezt a levelet aláírásgyűjtés után elküldöm az ELTE, a PTE, a BME, a SOTE, az FSZEK és az OIK könyvtárigazgatóinak.


6 hozzászólás a(z) “Nyílt levél a könyvtárigazgatókhoz” bejegyzéshez

 1. Én őszíintén szólva még nam hallottam olyanról, hügy bárhol, bármire használnák a diákigazolványok elektronikus azonosítási funkcióit. Ettől függetlenül nagyon jól hangzik a dolog.

 2. Jövő január egytől lesz egy újfajta azonosítókártya, orvoshoz, okmányirodába, stb. – azt kéne könyvtárasítani. Mert ugye nem csak diákok léteznek a világon.

 3. vasscsabi: nálunk, a MOMÉn a diákigazolványt használjuk olvasójegyként, és azzal tudsz nyomtatni is

 4. Kedves Dániel!
  Két éve vezettük be könyvtárunkban hallgatók esetében a diák vonalkódját, nincs külön olvasójegy csak az „egyéb” olvasói típusok számára.
  Az elsős hallgató úgy jön be hozzánk, hogy adatai már benn vannak az adatbázisban, mert nyár végén megkapjuk ezeket és átalakítás után bekerülnek az integrált rendszer adatbázisába.
  Már csak a diák vonalkódját kell
  beiratkozáskor beolvasni és természetesen az adatokat ellenőrizni.
  A beléptető kapunk is a diákigazolvány vonalkódjával működik.
  Szóval mi „haladó” könyvtár vagyunk.
  Üdv: egy „informatikus” könyvtári főig.

 5. Kedves Katalin és Erzsébet, köszönöm a visszajelzéseket :) Azt szeretném akkor hozzáfűzni még kérdésként, hogy a diákot lehet fénymásolásra is használni?

  Az integrációhoz: sajnos nálunk ennyire nem előrehaladott az IKR és a hallgatói nyilvántartás egybeélpülése (idén vezették be az ETR-t), de nálunk is hasonló tervek vannak.

  Az aláírásgyűjtésről: igazából először csak Budapestre gondoltam, „házon belül” egyszerűbb lenne a dolog, ezenkívül meg nem csak felsőoktatási, hanem mindenféle könyvtárnak, amiben diák megfordul(hat). Sajnos errefelé nem annyira evidens ez a lehetőség (én Budapesten csak a mi könyvtárunkról tudom, hogy a diákot használja olvasójegyként).

  Végül meg szeretném leszögezni, hogy nem hiszem, hogy én találtam fel itt a szeletelt kenyeret, csak egy javaslat, amit próbáltam „komolyan” megfogalmazni…

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .