Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon


ubuntu logoItt az új verzió, éljen, éljen.

Olyanokat tud, hogy…

Gnome 2.20

Az új kiadás már a Gnome legújabb, 2.20-as verziójával érkezik, új szolgáltatásokkal és fejlesztésekkel.

Alapértelmezett 3D gyorsítás

A Compiz Fusion alapértelmezetten engedélyezve lesz, így rögtön 3D effektusokkal látványosabbá és hatékonyabbá tett felületen dolgozhatunk. Amennyiben a számítógépünk nem támogatja ezt a funkciót, akkor hagyományos felületet kapunk. Az effektusokat a Rendszer -> Beállítások -> Megjelenés alkalmazás elindításával, a Vizuális Effektek fülön állíthatjuk be, vagy tilthatjuk le teljesen.

Asztali kereső

A gyors asztali kereső immár az alaprendszer része. Segítségével pillanatok alatt megtalálhatjuk állományainkat, internetes könyvjelzőinket, kereshetünk az üzeneteinkben vagy az ismerőseink között, és szinte bármit, amit a számítógépünkön tárolunk. Az alkalmazás indexeli a fotóinkat, zenéinket, videóinkat, csevegési naplóinkat, és más állományokat, így valós időben keresgélhetünk.

Gyors felhasználóváltás

A többfelhasználós gépeken egyszerűbbé vált a felhasználóváltás. Nincs szükség minden alkalommal a felhasználónév és a jelszó begépelésére, amikor gyorsan váltani akar két felhasználó között.

Firefox pluginek

A Firefox új, az Ubuntuba integrált pluginkezelővel érkezik, amely egyszerűvé, kényelmessé és biztonságossá teszi a pluginek letöltését és telepítését.

A Firefox kiegészítők letöltését és telepítését pedig integráltan, egyetlen kattintással elérhető csomagkezelőből is elvégezhetjük.

Dinamikus képernyő beállítás

Támogatás a kép dinamikus átméretezés és elforgatásához (Xrandr) a legelterjedtebb ATI, nVidia és Intel grafikus chippekkel. Ez lehetővé teszi, hogy menet közben méretezzük át vagy forgassuk el a video kimenetet, így megkönnyítve a munkát a kivetítőkkel és külső monitorokkal.

Grafikus alkalmazás az X beállításához

Egyszerűbbé vált a grafikus kártya és a monitor beállítása az új, grafikus alkamazással. Az egyszerűen kezelhető felületen pillanatok alatt megadhatjuk a megfelelő adatokat, vagy akár a pontos típust is kiválaszthatjuk egy legördülő menüből. Ugyanitt beállíthatjuk a kétképernyős üzemmódot is.

Automatikus nyomtató telepítés

A rendszer most már automatikusan elvégzi a támogatott nyomtatók telepítését. Elég csatlakoztatni a géphez, majd bekapcsolni a nyomtatót, és máris használhatjuk.

Zárt meghajtók kezelése

Továbbfejlesztették a korlátozott meghajtók kezelését. Már nem csak a meghajtót tudja telepíteni az eszközökhöz, hanem akár firmware-t is a Broadcom chipkészletekhez vagy az úgynevezett winmodemek széles spektrumához. Így a korábban problémás eszközök most már nyűg nélkül, pár kattintással működésre bírhatók.

NTFS írás

Az új Ubuntu kiadás immár alapértelmezetten támogatja az NTFS particiók írását és olvasását az integrált NTFS-3G segítségével. Így az új kiadásban már nincs szükség az NTFS-config utólagos telepítésére, ha valaki NTFS fájlrendszerekre szerete írni.

Energiafogyasztás

Az Ubuntu által szállított Linux kernel támogatja a dynticks funkciót. Segítségével a processzorok fogyasztása hatékonyan csökkenthető, és ezzel párhuzamosan csökken a hőtermelésük is. Mindez a laptop felhasználók számára hosszabb akkumulátoros üzemidőt, az asztali gép előtt ülők számára pedig halkabb működést jelenthet.

Apparmor biztonsági keretrendszer

A rendszer segítségével kernel szinten szabályozható, hogy egy-egy alkamazás milyen erőforrásokhoz férhet hozzá. Így plusz védelmi vonalként szolgálhat, ha egy programban felfedezetlen biztonsági hiba van.

Új telepítési profilok a kiszolgálókra szánt változatnál

Új, előre konfigurált opciók állnak az Ubuntu Server CD-ről telepítők rendelkezésére: A korábbi, LAMP és DNS kiszolgáló opciók mellett lehetőségünk van levelező szerver, fájlszerver, adatbázis szerver előre konfigurált telepítésére is.

Továbbfejlesztett vékonykliens támogatás

Az LTSP vékony kliens sebessége nagymértékben megnőtt, kösöznhetően a képek tömörítésének, az Edubuntu bejelentjezés kezelője, az LDM pedig már támogatja az automatikus bejelentkezést, a több szervert, és a titkosítatlan képátvitelt, amely további sebességnövekedést eredményezhet.

Loptam. Meg még van még. Tiszta karácsonyi fíling.


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .