Vissza kettő padlógázAmikor egy egész állam összes könyvtára összefog Amerikában, az valahogy így néz ki. Wymoningban a Yellowstone National Park and Heritage Centertől kezdve az utolsó kis putri könyvtárig összekalapoztak egy reklámügynökségre valót, és bepörgették a gépet.

We're Shifting Gears!

The Wyoming State Library and a team of Wyoming library public relations specialists have been planning this campaign for months. In the first brainstorming sessions, we shared our favorite personal library stories. In every one of them, we realized how exciting it was to find that one particular item – a story, a piece of information we needed – at our library. Every story included an element of surprise, a „WOW!” That „WOW!” factor is what we want people to take away from this campaign. We want them to realize: „There is something for me at the library, and I can grow, explore and wonder.”

Wyoming’s libraries are reliable and exciting. They’re filled with information and staffed with great people. They’re open to everyone and easy to use. They offer many services beyond books, and are anchors in their communities. They add value to our lives.

A cél az, hogy az egész világot elcipeljék Wyomingba, de legalábbis a helyi polgárokat a könyvtárakba. Ezt nem csak az eléggé impresszív plakátok és matricák segítik, de a(z innen nézve rendkívül rokonszenves) minden helyi lakos által elérhető WYLDCatalog, amelybe az államban mindenhol használt olvasójegyével léphet be (WYLD – Wyoming Library Database).

És megéri beiratkozott olvasónak lenni. Egyrészt vannak a tagkönyvtárak, ami nem rövid lista. Aztán vannak olyan finomságok, mint a letölthető DVD minőségű filmek (mifene, csak Win2000 vagy XP a jó neki… ejnye, ezek még nem hallottak a Wine-ról? ; ), a GoWYLD, amely nem csak átlátható, de szép formában is tartalmaz az államról minden közhasznú információt, az államban előfizetett folyóiratok adatbázisa és szintén letölthető hangoskönyvek (a jelek szerint itt is az MS-platform a menő, mert nem eszi a maci és az ájpod a letölthető fájlokat – ami érdekes feedback lehet az Apple politikájára, hiszen ez nem helyi kitalálás, hanem a nem elhanyagolható méretű NetLibrary szolgáltatása, amely pedig az OCLC-nek egy divíziója…).

Kíváncsi vagyok, hogy az alap szolgáltatásokba mennyi a beleölt munkaidő/pénz arány. Gyanítom, az ellenkezője, mint kis hazánkban. Ma pedig voltam az Egyetemi Könyvtárban, de most erről nincs kedvem írni, emésztem magamban.

És nem szoktam írni, de most kikívánkozik nagyon: a post megírásában a Kraftwerk (és egy rakat közreműködő alias Bootwerk – A Bastard Pop Tribute To Kraftwerk) segített. Ajánlom, mert nagyot üt.

Az eredeti kisasszony pedig így néz ki (köszönet érte Ádámnak):


5 hozzászólás a(z) “Vissza kettő padlógáz” bejegyzéshez

 1. És azt tudod-e, hogy a logo honnan van?

  (Elárulom: az államközi fuvarcégek kamionjain vannak ilyen és ehhez hasonló díszítőlemezek – olyan, mint a ruhákon a felvarró, vagy a magyar kamionokon az idióta rendszámtáblák:).

 2. Ezt speciel nem tudtam, de köszönöm : ) Attól még tetszik. Egyébként itthon is vannak vicces táblák meg feliratok, csak kevesebb.

 3. Ja, amúgy figyelem már egy ideje a Feed-eken keresztül a kampányt, elég sokat pörög a blogoszférában meg a del.icio.us-ön is. Maxijó dolognak tartom, nagyon profi
  – az ötlet
  – a megvalósítás és
  – a promóció is…
  Kellemes lehet manapság wyoming-i kultúra-barátnak lenni… :D

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .