Látogatás


egyetemiMúlt hét csütörtökön megtörtént a „nagy találkozás.” Lesz még egy kör, mert nem sikerült teljesen a találkozó (vezetői értekezlet miatt „csak” Eszterrel és néhány kollégájával tudtam beszélgetni). Viszont néhány dolgot kiemelnék, ugyanis egyre tisztábban rajzolódik ki a probléma.

A legnagyobb az, hogy az ELTE úgy ráült az Egyetemi Könyvtárra, hogy egy fél lélegzethez nem jutnak. A legkisebb bevételt is rögtön elvonják, így tehát nem igazán lehet normális szakmai munkát folytatni, valamint a tanszéki, intézeti könyvtárak is még félfeudális körülmények közt tengődnek, és ebbe minimális beleszólást sem engednek az EK-nak.

Az előző postomban leírtakból meg végül megállta a helyét, hogy szolgáltatási szempontból nem nevezhetnénk túl haladónak a könyvtárat. WiFi mint kiderült van, de csak úgy, mint VPN-es EBSCO: csak a helyi gépeket, dolgozókat szolgálja ki, olvasó nem használhatja (ezt mondom én úgy, hogy nincs, mert végülis a mi szempontunkból teljesen lényegtelen, hogy technikailag hogyan oldják meg a saját gépeik internethez való csatlakozását).

A másik baj volt, hogy a Szabó Ervinhez hasonlítottam, merthogy az önkormányzati pénzből nagymenő. Valójában nem ez a fő probléma, hanem hogy nem én hasonlítom hozzá, hanem a diákok. Látogatásom alatt elhangzott: mikor nyáron az EK-nál kicsit hamarabb bezár az Főszabó, ömlenek a diákok, mert nincs a környéken más nagyobb könyvtár. Ezek a hallgatók pedig egész évben inkább kifizetik a Szabót, minthogy ingyen járjanak az Egyetemibe.

Jövő héten megyek mégegyszer, kíváncsian várom. Úgy tűnik, sikerült belenyúlnom valami nagyon érzékeny problémába, ami eddig nem nagyon kapott figyelmet. Remélem, ha az egyetem és könyvtár, valamint a hallgatók viszonya javul és kapcsolatuk tisztázódik, ezek a problémák is el fognak tűnni.

Még egy dolgot szeretnék tisztázni: Darvas Tóth Pétert ismerem, de a világon semmi köze nincs ehhez a bloghoz. Engem egyáltalán nem befolyásolt, nem bíztatott. Nem szeretném, ha bárkivel is összemosnák személyemet (Paszternák Ádámmal és Mikulás Gáborral is megpróbáltak már azonosítani – NEM vagyok egyikük sem, rólam a bemutatkozó oldalon lehet olvasni).

Update: (Fél)zárórímként pedig most találtam Kelten keresztül az Onlinemarketing blog írását egy debreceni honlapról. Akinek füle van…

Update2: Öregszem vagy mi. Kihagytam az egyik legjobbat, ami nagyon-nagyon bejött. Az aulában a portásfülke mellett van egy TV (vagy mi), amin mennek a tudnivalók, reklámok stb., és rendszeresen feltűnik egy right sidebar oldalsáv, amin a könyvtár blogjára hívják fel erősen a figyelmet. Ráadásul a szórólapon is szerepel. Szóval ez így jó.


5 hozzászólás a(z) “Látogatás” bejegyzéshez

  1. Érdekes ez az összemosási attitűd. És milyen jó, hogy egyre többen figyeljük, elemezzük a könyvtári történéseket :-)

  2. Én örülök azért, hogy ilyen derék könyvtárosok társaságában forog a nevem egyáltalán, megtiszteltetés vagy mi.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .