Nem, nem olvasunk, köszönöm szépen


Akkor mégis miért nem lehetett elférni a Vörösmartyn?

Beszámolós postok: a művek, beszámoló Miskolcról, Bp 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Jelentem, kint voltam, nem kamu. Tényleg nagyon sokan voltak. Könyvet vettek, olvastak.


5 hozzászólás a(z) “Nem, nem olvasunk, köszönöm szépen” bejegyzéshez

  1. Ebből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. A Filmszemle is csordultig van emberekkel, mégsem néz senki magyar filmeket évközben.

  2. De a Filmszemlén vetített filmeket aztán a multiplexek szépen besöprik a szőnyeg alá, max rétegmozik játsszák. A könyvesboltokban viszont általában ugyanakkora hangsúlyt kap az igényes és az alja irodalom. Egyébként nem azt mondtam, hogy feltétlenül jót olvasnak, csak hogy olvasnak…

  3. Örülök én is, ha tele van a könyvhét, de attribúciós hiba ebből arra következtetni, hogy olvasnak az emberek. Erre jobbak a kulturális fogyasztási felmérések, vagy a forgalmi adatok (2005-ben 60 milliárd). A multiplexek meg nem kincseket dugdosnak, hanem a közönség érdeklődésére számot nem tartó filmeket nem mutatnak be. Még úgy sem, hogy ezekre az alkotásokra külön marketing és forgalmazási támogatás is jár. Így is átlagosan 500 forint egy nézőre jutó jegybevétel.

  4. Nem tudom, ezen a téren nem vagyok túl optimista, meggyőződésem (és ez meg ugye szubjektív), hogy a magyar átlag azt nézi, amit mutatnak neki… Egyébként én is inkább az 5-600 ftos mozikat preferálom (tehát elég rendesen viszem az átlagot), amíg a multiplexek sokezerért adják a tűrhetetlen szart (egyébként pont ezért az a véleményem, hogy azt nézik, amit kapnak, máshogy nem tudom elképzelni).

    De akkor miért rohangál mindenki könyvvel a kezében, ha nem olvas…?

  5. Dániel, nem azt mondom, hogy nem olvasnak. Állítólag olvasnak, és ez jól van így. Főleg szakirodalmat, non-fiction-t és kevésbé szépirodalmat. (érdekes lenne megnézni hozzá az online olvasást, akár szépirodalmit is) Pár év dinamikus bővülés és vidámkodás után a könyves szakma most kezdte jelezni, hogy megállt a növekedés. A könyvhét olyan, mint karácsonykor az éjféli mise, elmegy mindenki, aki vasárnaponként otthon marad.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .