Tanfolyam a dokumentumok vándorlásáról


Azt hittem, ez a blogolás fog majd menni jól nekem az egyetemen, de nem, mert csak. Szóval, most a panzió netjén lógva gyors vázlat, aztán este/holnap részletezés.

Tegnap jobbára az Országos Dokumentumellátó Rendszer (ODR) volt a téma, amelyet itt, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban (DEENK) és a Könyvtári Intézetben (KI) fejlesztenek. A KI munkatársai a statisztikákat és a vonatkozó jogszabályokat ismertették, majd a DEENK kollégái beszéltek tapasztalataikról, munkájukról.

ariel logoMa pedig meg fogjuk ismerni jól az Arielt. Ami, mint kiderült, jól helyettesíthető bármi mással. De erről majd legközelebb.


4 hozzászólás a(z) “Tanfolyam a dokumentumok vándorlásáról” bejegyzéshez

 1. „Ma pedig meg fogjuk ismerni jól az Arielt. Ami, mint kiderült, jól helyettesíthető bármi mással.”

  LOL :D
  Ez tetszett…

 2. Kíváncsi vagyok a tapasztalatokra, mert bár lemaradtam erről az Arile-es fejtágításról, de igazából nem is nagyon vágytam rá. kb. egy-másfél éve van meg, de semmire sem használtuk még.
  És igazán igény sem merült fel ezzel kapcsolatban. Talán mi túl kicsik vagyunk, egy nagyobb könyvtár vagy szakkönyvtár biztosan jobban tudja használni, mint ahogy használják is.
  Mi az elmúlt két évben is talán ha háromszor küldtünk át e-mail-ben csatolva szkennelt dokumentumot, de voltunk olyan rendesek, hogy OCR-rel fel lett ismertetve (legális Omnipage) amit ugyebár az Ariel nem tud.

  Függetlenül a program képességeitől és tudásától nekem három nagy problémám van vele.

  Az egyik az ára.
  Tudom, hogy az árképzés nem egyszerű dolog, de ennyi pénzért már egy komplett windows alapú szervert kapok vassal és w2k3-mal egyben. Vagy a könyvtár gépeinek felére tudok venni XP-t. Kicsit az az érzésem, hogy olyan ez mint a gyerekholmi. Úgyis megveszi a szülő, tehát lehet kérni érte többet is.
  Másik. A hazai stratégia az elterjesztésre. Mi kistérségi pályázat révén jutottunk hozzá. Benne volt a kiírásban az elektronkus küldő- és fogadó szoftvre megvétele. Kérdés: Hányfélét lehet kapni a piacon?
  Mi van akinek nem kell ennyiért vagy csak úgy egyáltalán nem kell az egész, mert nincs rá szüksége és inkább gépet vesz helyette. Bár a szóbeszédre nem adok, de meg sem próbáltuk nem beírni az Arielt.

  Harmadik gondom. Igaz, hogy van egy OS program is, de ha attól eltekintek, (mert bonyolult… stb) Akkor is legalább három módja van egy dokumentum elküldésének az Interneten. És mindhárom lehet ultrabiztonságos is. A dokumentum szkenneléshez, magához a művelethez meg egy könyvtárosnak szerintem alapból kellene értenie és nemcsak ahhoz, hogy miként kell használni az Arile-t.

  Volt még egy technikai jellegő probléma is vele, ami esze a kicsinségünk függvénye volt. A normál ADSL kapcsolatról sehogy sem akart menni, csak miután fix IP címünk lett. Lehet, hogy én voltam a balfék, de még a regisztrálás sem sikerült addig, utánna viszont csont nélkül ment minden. Na már most, ha ez így van akkor egyből felveti a járulékos költségeket. Ha már fix IP, akkor kell egy gateway, meg aki ért is hozzá. Esetleg rohangálok a szomszédba, ha valami gubanc van? Van néhány nyitott kérdés ez ügyben. Szivem szerint a kis könyvtáraknak teljesen felesleges beüzemeltetni, még akkor is ha ingyen adják (lásd pályázat)

 3. Mellékszál:
  Mondhattam volna, hogy az egyetemen netezni némiképp problematikus. Még azonosítót se tudok adni, mert MAC alapján szűrnek.

 4. Sanyi: a további postokban talán megkaphatod a válaszokat.

  Ádám: emlékeztem valami ilyesmire tőled, ezért eleve nem számítottam sokra. De nem történt tragédia : )

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .