[…]


Higgadt előszó: a bejegyzést eléggé dühösen írtam. Aki nem kíváncsi egy elég forrófejű anyázásra, az inkább ne olvassa el, megértem. Tehát alább 18+. Karika.


A címet kicenzúráztam, hogy finomabb lelkű olvasóim ne a szóhasználatomért utáljanak meg.

Reggel még nem sejtettem, szokásos szombat reggeli készülődésem közben, hogy ma mi vár még rám. Régen tanultam már rendesen, és lassan el kéne készülnie pár szemináriumi dolgozatnak is, így feljöttem OSZK-ba, mint a régi szép napokban. Még a LibriBar-t is újrapakoltam FF-ba.

Akkor már gyanakodhattam volna, amikor a ruhatáros néni karját széttárva, sanálkozva mondta, hogy nincs táska a laptopnak (pofás és erős, áttetsző OSZK-s nejlonzacskót adtak a cuccoknak), és nem is lesz, majd halkan hozzátette, hogy nincs pénz. Sebaj, gondoltam, ennyit kibírok. Felértem, kényelmes szétnézés, mi történt, míg én könyvfeszten és Egerben loptam a napot. [Sokminden azért nem.] Aztán, lássunk neki a munkának, gyerünk. Keresés, Spíró, zsír első találatok közt a kellő könyv, de hoppá elfelejtettem venni kérőlapot. Slattyogjunk el érte. És mi van kérőlap helyett? „Tisztelt Olvasóink, 2007. április 1-jétől a szombati raktári kiadás megszűnik. Csak előkészített dokumentumokat van módunkban kiadni.” Megfordult velem a világ… 1. Elszartam az életemből egy napot, mert ebből már ma rendes munka nem lesz, már ami az iskolát illeti. 2. Mikor fogom én megírni ezeket a tetű dolgozatokat? Szombaton nincsen se suli, se munka.

Az ok egyébként nyilvánvaló.

Szóval.

Tisztelt kulturális vezetősége az országnak (és minden egyéb, ne vigyorogj kapafogú ott hátul, neked is…)!

1. A kurva anyátokat. 2. A kurva anyátokat. 3. Vegyétek már észre, hogy ez így nagyon mélyre vezet. Ha már a legnagyobb országos kulturális-oktatási-művelődési intézményeket is ilyen lépésekre kényszerítitek, abból nagyon súlyos agyhalál lesz rövid időn belül. És ne várjátok, hogy ha alapszolgáltatásokat vontok meg az emberektől, akkor bármilyen adót fognak szépen udvariasan a zsebetekbe pakolni. Én most nagyon-nagyon bánom, hogy közalkalmazott vagyok. (P.S. Mivel fiatal vagyok még, és viszonylag egészségesnek mondható, ezért eddig nem nagyon mélyről érintett az egészségügyi reform. Most már kezdem kapisgálni.)

Mondjak valami nagyon furcsát? Megnéztem most gyorsan három európai ország nemzeti könyvtárának nyitvatartását. A svéd, a szlovák és az albán. A szelekció azt hiszem egyértelmű.

 • A svéd hétfőtől szombatig, azaz heti hat napban várja az olvasókat teljes körű szolgáltatásokkal.
 • A szlovák szintén.
 • És az albán, vágod, balkán, belpolitikai zűrzavar, alig lóg ki a szarból a teteje, heti hét napban vannak nyitva, és várják az olvasókat a szolgáltatásaikkal.
 • Összehasonlításnak: az OSZK heti 5 nap van nyitva, és ebből is egy nap csak félig.

Azt hiszem a szánalmas túl pozitív szó arra, amit a Parlamentben és a minisztériumokban csinálnak. Nincs erőm többet írni.


9 hozzászólás a(z) “[…]” bejegyzéshez

 1. Mélységesen egyetértek veled, az OSZK-t mindig is utáltam, szerintem ott kezdődik, hogy rossz helyen van, minden egyetemtől és főiskolától távol, lehetetlen nyitvatartással (hétfő: zárva), ronda, kezdetleges honlappal, elégtelen fénymásolási szolgáltatással és hosszú raktári várakozási idővel. Egyszer 2 órát vártam a dokumentumra, 18ig fénymásoltak, 17.55kor vittem be, aszondja, engedélyeztetni kell, mondom oké, ha visszajövök engedéllyel megcsinálja? – nem, mert akkor már elmúlt 6 óra. Olyat balhéztam, de meglett a másolat!

 2. Azt hiszem félreértesz: erről most nem az OSZK tehet, hanem a kormányzat. A beszólás nekik szólt. Az intézmény nem tehet róla, hogy el kell küldenie a fél munkatársi gárdát.

 3. eleve nonszensz, hogy a könyvtárak nyitvatartása egybeesik a munkaidő 8 órájával, ha 6-ig nyitva tartanak és melóból rohanva még épp odaér az ember, az már kisebbfajta csodának számít. hétvégi nyitvatartás, amikor mindenki ráérne könyvtárba menni, szóba sem kerül.

 4. És mi van, ha mindezt előre megmondják? — Azaz te, mint Olvasó, tudsz előre kalkulálni?
  És ha a tájékoztatást rugalmasabban kalibrálják — pl. időleges szünet helyett a csúcsidők és a low-time között finomabban megosztva?
  És ha az OSZK nagyobb pazarlásait szüntetnék meg előbb az olvasóhoz közelibb szolgáltatásokat kímélve?
  Akkor szakmai menedzsment ügy az egész, nem pedig országos politikai. Vagy legalábbis nem elsősorban.

 5. Az intézmény vezetését a hangnemem miatt nem akartam belekeverni, ők nem érdemelnek szerintem ilyet. De ha már itt tartunk: igen, nekem is eszembe jutott, hogy nem feltétlenül kellett volna ezt az olvasókon leverni. Persze nem tudom, hogy mi van a háttérben, így azt sem tudhatom, mennyire használják ki így az erőforrásokat…

 6. ok, első mondat első fele törölve, a többit fenntartom, amúgy alettával értek egyet.

 7. nem tudom, melyik amerikai filmben láttam, hogy a campus könyvtárában egész éjjel ott voltak a diákok. finom.

 8. Néhány hónapja olvastam az SG-n, (talán a libross-ra is feltettem, de most lusta vagyok megnézni, de biztos, hogy máshol is volt) hogy az egyik német egyetemi könyvtár 24 órás nyitvtartást vezetett be. Persze ehhez RFID meg egys-más infrastrutura kiépítése kellettt, és még könyvtáros sincs éjszaka, de 30%-kal nőtt a forgalom.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .